Обратите пажњу

Немају ''повјерења'': На аеродромима у ЕУ нова правила за ручни пртљаг

  • Извор: Агенције
  • 01.09.2024. 09:23

Нова правила за ручни пртљаг на аеродромима у Европској унији почела су се примјењивати од данас. Ово је посљедица неповјерења Уније у поузданост скенера нове генерације на аеродромима ЕУ. Заправо, важиће правила која су била прије појаве нових скенера.

Ово се првенствено односи на аеродроме који су користили нове C3 скенере, омогућавајући путницима да своју текућину и електроничке уређаје оставе у својим торбама док се скенирају и на аеродроме који су укинули ограничење од 100 милилитара за сваку текућину, аеросол или гел.

Нова драма у Америци: Фудбалску звијезду упуцали на улици, боре му се за живот

Нова драма у Америци: Фудбалску звијезду упуцали на улици, боре му се за живот

Поузданост споменутих скенера је доведена у питање у мају прошле године јер је закључено да нису поуздани за спремнике са садржајем већим од 330 милилитара. Дакле, аеродроми, који су користили C3 скенере, сутра се враћају на традиционалне рендгенске уређаје, што ће можда узроковати кашњења на неким аеродромима.

Европска комисија је ову мјеру представила као привременом и није прецизирала колико дуго ће се примјењивати. У Међународном вијећу европских аеродрома сматрају да ова промјена представља велику препреку и за путнике и за аеродроме.

Оборено 158 дронова: Украјинци покренули највећи напад на територију Русије до сада!

Оборено 158 дронова: Украјинци покренули највећи напад на територију Русије до сада!

То значи да ће на аеродромима са C3 скенерима бити могуће понијети боце од 100 милилитара, али ће оне у ручном пртљагу морати бити у затвореним пластичним врећицама. Веће бочице неће бити могуће носити у ручном пртљагу, односно бит ће их могуће носити у коферу који пролази кроз check-in. Осим тога, приликом скенирања ручног пртљага мораће се вадити електронички уређаји који су у ручном пртљагу.

Максимална допуштена тежина ручног пртљага биће 10 килограма, а сваки путник ће моћи понијети један комад ручног пртљага и један мањи лични предмет.

Маск послије хапшења Дурова: Било би ми паметно да ограничим своја путовања!

Маск послије хапшења Дурова: Било би ми паметно да ограничим своја путовања!

Димензије ручног пртљага, заједно с ручкама и точкићима, не смије прелазити 55 x 40 x 20 центиметара док лични предмети, попут торбице, руксака или торбе за лаптоп, морају бити мањи од 40 x 30 x 15 центиметара те стати испод сједишта испред путника, пише портал Irish Examiner.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Серија: Мућке (12+) (Р)

    '''Серија: Мућке (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина