Obratite pažnju

Nemaju ''povjerenja'': Na aerodromima u ЕU nova pravila za ručni prtljag

  • Izvor: Agencije
  • 01.09.2024. 09:23

Nova pravila za ručni prtljag na aerodromima u Еvropskoj uniji počela su se primjenjivati od danas. Ovo je posljedica nepovjerenja Unije u pouzdanost skenera nove generacije na aerodromima ЕU. Zapravo, važiće pravila koja su bila prije pojave novih skenera.

Ovo se prvenstveno odnosi na aerodrome koji su koristili nove C3 skenere, omogućavajući putnicima da svoju tekućinu i elektroničke uređaje ostave u svojim torbama dok se skeniraju i na aerodrome koji su ukinuli ograničenje od 100 mililitara za svaku tekućinu, aerosol ili gel.

Nova drama u Americi: Fudbalsku zvijezdu upucali na ulici, bore mu se za život

Nova drama u Americi: Fudbalsku zvijezdu upucali na ulici, bore mu se za život

Pouzdanost spomenutih skenera je dovedena u pitanje u maju prošle godine jer je zaključeno da nisu pouzdani za spremnike sa sadržajem većim od 330 mililitara. Dakle, aerodromi, koji su koristili C3 skenere, sutra se vraćaju na tradicionalne rendgenske uređaje, što će možda uzrokovati kašnjenja na nekim aerodromima.

Еvropska komisija je ovu mjeru predstavila kao privremenom i nije precizirala koliko dugo će se primjenjivati. U Međunarodnom vijeću evropskih aerodroma smatraju da ova promjena predstavlja veliku prepreku i za putnike i za aerodrome.

Oboreno 158 dronova: Ukrajinci pokrenuli najveći napad na teritoriju Rusije do sada!

Oboreno 158 dronova: Ukrajinci pokrenuli najveći napad na teritoriju Rusije do sada!

To znači da će na aerodromima sa C3 skenerima biti moguće ponijeti boce od 100 mililitara, ali će one u ručnom prtljagu morati biti u zatvorenim plastičnim vrećicama. Veće bočice neće biti moguće nositi u ručnom prtljagu, odnosno bit će ih moguće nositi u koferu koji prolazi kroz check-in. Osim toga, prilikom skeniranja ručnog prtljaga moraće se vaditi elektronički uređaji koji su u ručnom prtljagu.

Maksimalna dopuštena težina ručnog prtljaga biće 10 kilograma, a svaki putnik će moći ponijeti jedan komad ručnog prtljaga i jedan manji lični predmet.

Mask poslije hapšenja Durova: Bilo bi mi pametno da ograničim svoja putovanja!

Mask poslije hapšenja Durova: Bilo bi mi pametno da ograničim svoja putovanja!

Dimenzije ručnog prtljaga, zajedno s ručkama i točkićima, ne smije prelaziti 55 x 40 x 20 centimetara dok lični predmeti, poput torbice, ruksaka ili torbe za laptop, moraju biti manji od 40 x 30 x 15 centimetara te stati ispod sjedišta ispred putnika, piše portal Irish Examiner.

Pratite nas i putem Vibera