Борис Писторијус

Министар одбране упозорава Нијемце: Спремите се за још један рат са Русијом!

  • Извор: РТ Балкан
  • 23.01.2024. 12:22

Њемачка би требало да буде спремна да одговори на могући руски напад, упозорио је министар одбране те државе Борис Писторијус. Он је тим поводом рекао да се Њемачка и њени савезници из НАТО-а морају посветити јачању војних способности.

"Ако Њемачка жели да буде спремна за напад за који не знате да ли ће и када ће доћи, мора да се наоружа – што тренутно радимо заједно са савезницима у НАТО-у", рекао је Писторијус у интервјуу за ЗДФ. 

Министар одбране Њемачке навео је да је "одвраћање једино ефикасно средство за позиционирање против агресора од самог почетка" зато што сигнализира потенцијалном противнику да је мета способна да узврати ударац. Међутим, да би то постигла, Њемачка мора да има "легитимно средство одвраћања" и да буде у стању да "води рат на који је приморана", додао је он.

Коментаришући потенцијални сценарио у којем је Русија напала Балтик, Писторијус је примјетио да Берлин формира "Литванску бригаду". Очекује се да ће група коју чини око 4.800 војника бити спремна до 2027. године и да ће бити прва њемачка јединица која ће бити стално стационирана у иностранству од Другог свјетског рата.

Писторијус је изјавио да би Русији, због сукоба у Украјини, било потребно најмање неколико година да буде спремна за офанзиву пуног обима и да земље Запада треба да искористе вријеме да се интензивно наоружају.

Њемачки таблоид "Билд" писао је раније овог мјесеца, позивајући се на повјерљиви документ, да се Њемачка припрема за сценарио у коме Русија покреће "отворени напад" на НАТО средином 2025. године, послије великих побједа у Украјини. Москва је исмијала ово предвиђање као "прогнозу на основу зодијака".

Предсједник Русије Владимир Путин одбацио је тврдње да би Русија могла да нападне НАТО као "потпуну глупост", тврдећи да Москва у томе нема "никакав геополитички, економски... или војни интерес". 

Пратите нас и путем Вибера