Политичарка са Малте

Мецола поново предсједница Европског парламента

  • Извор: Агенције
  • 16.07.2024. 12:46

Роберта Мецола, политичарка са Малте из Европске народне партије, поново је данас изабрана за предсједницу Европског парламента.

Мецола је изабрана апсолутном већином гласова током тајног гласања, након што је за њу гласало 562 посланика. Предсједник ЕП бира се на мандат од двије и по године, а противкандидаткиња Мецоле на овој функцији била је Ирене Монтеро из групације Љевице, која је добила 61 глас.

Мецола је преузела функцију предсједнице ЕП у јануару 2022. године након што је преминуо њен претходник на тој позицији Давид Сасоли, преноси Танјуг.

Тајна служба мора да одговора на неки питања: Како је атентатор пришао на 130 метара од Трампа

Тајна служба мора да одговора на неки питања: Како је атентатор пришао на 130 метара од Трампа

Она је тада постала најмлађа предсједница ЕП, прва особа са Малте на тој позицији и прва жена предсједник ЕП од 2002. године. Мецола је први пут изабрана за члана ЕП 2013. године, а постала је потпредсједница ЕП у новембру 2020. године.

Предсједник ЕП предсједава дебатама и активностима парламента, а, такође, представља ЕП у Европској унији (ЕУ) и на међународном нивоу.

Потпис предсједника ЕП је неопходан за законе који се иницирају на основу поступка суодлучивања, као и за буџет ЕУ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?