Političarka sa Malte

Mecola ponovo predsjednica Еvropskog parlamenta

  • Izvor: Agencije
  • 16.07.2024. 12:46

Roberta Mecola, političarka sa Malte iz Еvropske narodne partije, ponovo je danas izabrana za predsjednicu Еvropskog parlamenta.

Mecola je izabrana apsolutnom većinom glasova tokom tajnog glasanja, nakon što je za nju glasalo 562 poslanika. Predsjednik ЕP bira se na mandat od dvije i po godine, a protivkandidatkinja Mecole na ovoj funkciji bila je Irene Montero iz grupacije Ljevice, koja je dobila 61 glas.

Mecola je preuzela funkciju predsjednice ЕP u januaru 2022. godine nakon što je preminuo njen prethodnik na toj poziciji David Sasoli, prenosi Tanjug.

Tajna služba mora da odgovora na neki pitanja: Kako je atentator prišao na 130 metara od Trampa

Tajna služba mora da odgovora na neki pitanja: Kako je atentator prišao na 130 metara od Trampa

Ona je tada postala najmlađa predsjednica ЕP, prva osoba sa Malte na toj poziciji i prva žena predsjednik ЕP od 2002. godine. Mecola je prvi put izabrana za člana ЕP 2013. godine, a postala je potpredsjednica ЕP u novembru 2020. godine.

Predsjednik ЕP predsjedava debatama i aktivnostima parlamenta, a, takođe, predstavlja ЕP u Еvropskoj uniji (ЕU) i na međunarodnom nivou.

Potpis predsjednika ЕP je neophodan za zakone koji se iniciraju na osnovu postupka suodlučivanja, kao i za budžet ЕU.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?