Министар спољних послова Русије

Лавров: Вашингтон се грдно вара ако мисли да ће га заобићи глобални рат

  • 16.07.2024. 19:51

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена се грдно вара, ако мисли да САД неће настрадати од новог свјетског рата, већ само њихови европски савезници, изјавио је предсједавајући Савјета безбједности УН, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„(Координатор за стратешке комуникације Савјета за националну безбједност Бијеле куће) Господин (Џон) Кирби, у име предсједника Сједињених Држава, каже: Ми не желимо трећи свјетски рат. То би имало страшне посљедице по европски континент - фјордовски лапсус. У Вашингтону су сигурни да од новог глобалног рата неће настрадати Америка, него њени савезници у Европи. Ако Бајденова администрација гради стратегију на бази такве анализе, то је изузетно опасна заблуда", истакао је Лавров, говорећи на министарском састанку на тему „Мултилатерална сарадња у интересу стварања праведнијег, демократскијег и одрживијег свјетског поретка“.

Како се прича окренула: Зеленски сада жели мировни самит са Русима?

Како се прича окренула: Зеленски сада жели мировни самит са Русима?

Он је истакао, да Европљани, наравно, морају да схвате да им је одређена самоубилачка улога.

Према ријечима министра, Сједињене Државе, које су подигле цијели колективни Запад „под оружје“, настављају трговински и економски рат са непожељнима, „покренувши незабиљежену кампању једностраних принудних мјера које им се враћају бумерангом широм Европе и доводе до даље фрагментације свјетске економије“.

„Земље глобалног Југа у Азији, Африци и Латинској Америци пате од неоколонијалне праксе западних земаља. Незаконите санкције, бројне протекционистичке мјере, ограничења доступа напредним технологијама директно су у супротности са истинским мултилатерализмом и стварају озбиљне препреке за постизање циљева развојне агенде УН“, додао је шеф руског министарства спољних послова.

То је објава рата: Русија жестоко одговорила Вашингтону

То је објава рата: Русија жестоко одговорила Вашингтону

Лавров је истакао да је геополитика „сахранила законе тржишта који су некада били свети за Запад“.

„Недавно смо чули отворене захтјеве званичника САД и ЕУ да Кина смањи „прекомјерну производњу“ у високотехнолошким индустријама, пошто је Запад и ту почео да губи своју вишегодишњу предност“, нагласио је министар, а преноси Спутњик.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''Серија: 1993 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм