Ministar spoljnih poslova Rusije

Lavrov: Vašington se grdno vara ako misli da će ga zaobići globalni rat

  • 16.07.2024. 19:51

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena se grdno vara, ako misli da SAD neće nastradati od novog svjetskog rata, već samo njihovi evropski saveznici, izjavio je predsjedavajući Savjeta bezbjednosti UN, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„(Koordinator za strateške komunikacije Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće) Gospodin (Džon) Kirbi, u ime predsjednika Sjedinjenih Država, kaže: Mi ne želimo treći svjetski rat. To bi imalo strašne posljedice po evropski kontinent - fjordovski lapsus. U Vašingtonu su sigurni da od novog globalnog rata neće nastradati Amerika, nego njeni saveznici u Еvropi. Ako Bajdenova administracija gradi strategiju na bazi takve analize, to je izuzetno opasna zabluda", istakao je Lavrov, govoreći na ministarskom sastanku na temu „Multilateralna saradnja u interesu stvaranja pravednijeg, demokratskijeg i održivijeg svjetskog poretka“.

Kako se priča okrenula: Zelenski sada želi mirovni samit sa Rusima?

Kako se priča okrenula: Zelenski sada želi mirovni samit sa Rusima?

On je istakao, da Еvropljani, naravno, moraju da shvate da im je određena samoubilačka uloga.

Prema riječima ministra, Sjedinjene Države, koje su podigle cijeli kolektivni Zapad „pod oružje“, nastavljaju trgovinski i ekonomski rat sa nepoželjnima, „pokrenuvši nezabilježenu kampanju jednostranih prinudnih mjera koje im se vraćaju bumerangom širom Еvrope i dovode do dalje fragmentacije svjetske ekonomije“.

„Zemlje globalnog Juga u Aziji, Africi i Latinskoj Americi pate od neokolonijalne prakse zapadnih zemalja. Nezakonite sankcije, brojne protekcionističke mjere, ograničenja dostupa naprednim tehnologijama direktno su u suprotnosti sa istinskim multilateralizmom i stvaraju ozbiljne prepreke za postizanje ciljeva razvojne agende UN“, dodao je šef ruskog ministarstva spoljnih poslova.

To je objava rata: Rusija žestoko odgovorila Vašingtonu

To je objava rata: Rusija žestoko odgovorila Vašingtonu

Lavrov je istakao da je geopolitika „sahranila zakone tržišta koji su nekada bili sveti za Zapad“.

„Nedavno smo čuli otvorene zahtjeve zvaničnika SAD i ЕU da Kina smanji „prekomjernu proizvodnju“ u visokotehnološkim industrijama, pošto je Zapad i tu počeo da gubi svoju višegodišnju prednost“, naglasio je ministar, a prenosi Sputnjik.

Pratite nas i putem Vibera