Mljekar otkupio zemlju

Krave umjesto ustaša u Blajburgu

  • Извор: Новости.рс
  • 13.08.2023. 17:24

Područje u Blajburgu, na kome su se godinama okupljale ustaše, prodato je vlasniku farme krava i to će sada biti livada za ispašu stoke.

Austrijanci su zaključili spornu priču sa okupljanjem neofašista i ustašonostalgičara u Blajburgu, jer je zemlja gdje se nalazi tzv. spomen-područje prodana vlasniku farme krava. Više od sto krava će tu ići na ispašu, a ostaće netakuta samo pozornica i natkriveni oltar i spomenik ustaškoj vojsci.

Počasni blajburški vod već četiri godine pokušava da poništi odluku o zabrani okupljanja, ali sada više neće imati gdje da organizuje komemoracije koje su se pretvarale u ustaški dernek, prenose Novosti.

Austrijske vlasti dugo su se protivile dolascima ustaša, a sve političke stranke tražile su da se komemoracije zabrane. Tim zahtjevima se priključila i Katolička crkva u Austriji, uz protivljenje crkvenih vođa u Hrvatskoj.

Kada je umro vlasnik zemlje gdje se održavala komemoracija nasljednici su odlučili da prodaju zemlju, koju je kupio lokalni mljekar za 120.000 evra.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм