Uputili protestnu notu

Hrvatska se žali Austriji zbog uklanjanja ustaškog grba sa spomenika "počasnog blajburškog voda"

  • Извор: СРНА
  • 05.05.2022. 22:12

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je protestnu notu Austriji zbog uklanjanja grba sa (ustaškim) prvim bijelim poljem na "šahovnici" sa spomen-kamena "počasnog blajburškog voda".

Hrvatska se žali Austriji zbog uklanjanja ustaškog grba sa spomen-kamena "počasnog blajburškog voda".

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je protestnu notu Austriji zbog uklanjanja grba sa (ustaškim) prvim bijelim poljem na "šahovnici" sa spomen-kamena "počasnog blajburškog voda".

Grb se nalazi na privatnom posjedu austrijskog udruženja "počasni blajburški vod", a razlozi i obrazloženje njegovog uklanjanja koje je iznijela Opštinska uprava Velkermarkta "neprihvatljivi su za Republiku Hrvatsku kako sa istorijskog tako i sa društvenog i političkog stanovišta", saopštilo je Ministarstvo.

U vezi sa pitanjem komemoracije u Blajburgu, hrvatsko Ministarstvo navodi da ona "neupitno mora biti posvećena isključivo sjećanju na poginule u okviru mise zadušnice kada se odaje počast hiljadama civilnih žrtava".

"Počasni blajburški vod uklonio je sporni natpis kako bi se izbjeglo nepoželjno povezivanje natpisa i grba na spomeniku", navodi se u saopštenju.

U noti je istaknuto da je "sam grb vijekovima bio sastavni dio heraldike Habsburške monarhije i kao takav često je istican na raznim istorijskim građevinama i u raznim spisima, pa nema i ne može imati protivustavne konotacije".

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ukazalo je, takođe, da je proglašenje `istorijskog` hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske kao i ugledu Hrvata koji žive i rade u Austriji, te stvorilo utisak da Hrvatska danas koristi protivustavne simbole. Takvo tumačenje Hrvatska najoštrije odbacuje", ističe se u saopštenju.

Spomenik "Blajburški počasni vod" u znak sjećanja na vojne formacije Nezavisne Države Hrvatske (NDH) promijenjen je u skladu sa preporukama federalnih i naredbama lokalnih austrijskih vlasti.

Na kamenu je do sada pisalo na hrvatskom "Čast i slava paloj hrvatskoj armiji u maju 1945", a na njemačkom "U znak sjećanja na pale Hrvate u maju 1945".

Prevod na njemački bio je lažan i kamufliran, dok je hrvatska varijanta otvoreno odavala počast vojsci jedne fašističke države unutar Hitlerovog bloka.

Pored natpisa je stajala hrvatska "šahovnica", hrvatski grb sa početnim bijelim poljem, koji je bio u upotrebi u vrijeme ustaškog zločinačkog režima Ante Pavelića, prenose mediji.

Sredinom marta su lokalne vlasti austrijske pokrajine Koruške najprije naredile da se sa kamena ukloni hrvatski natpis. Prije dva dana je uklonjen i grb. Na spomen-kamenu su sada ostali samo neutralni njemački natpis i veliki crni krst.

Takođe, okupljanja nacionalista i revizionista na Blajburškom polju su od ove godine potpuno zabranjena, na preporuku Odbora za unutrašnju politiku austrijskog federalnog parlamenta.

Hrvatski sabor i dalje ostaje pokrovitelj manifestacije na Blajburškom polju, s tim da se ona sada održava na groblju Mirogoj u Zagrebu i u Udbinama kod Zadra.

Zbog stalnih novoustaških i starorevizionističkih ekscesa, austrijski parlament je u julu 2020. ovlastio grupu specijalista za istorijsku i pravnu procjenu hrvatskog skupa u Blajburgu.

Rezultat njihove procjene, objavljen u novembru prošle godine, glasio je da hrvatska komemoracija u Blajburgu krši austrijski zakon kojim se zabranjuje nacističko delovanje i propaganda.

Odbor za unutrašnju politiku parlamenta je početkom marta zabranio skup, nakon čega je uslijedila i reakcija lokalnih vlasti u Klagenfurtu i Pliberku, te je sa spomen-kamena uklonjen sporni sadržaj.


(Foto: Facebook/Počasni bleiburški vod)
Тагови: