Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar traži da Austrija vrati ustaški grb u Blajburgu

  • Извор: Новости.рс
  • 27.07.2022. 22:49

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman tokom posjete Beču apelovao je na austrijsku izvršnu vla

On je zatražio da Austrija pomogne u nastojanjima za vraćanje ustaškog grba (sa prvim bijelim poljem) u Blajburgu.

"Mi znamo da je to pitanje savezne zemlje i lokalnih vlasti, ali sam svejedno ipak apelovao na izvršnu vlast da pomogne u nastojanjima kako bi se taj grb vratio, tako da se pojasni da je to istorijski grb i da ga ne treba dovoditi u vezu s režimom za vrijeme Drugog svjetskog rata", rekao je Grlić Radman.

Međutim, Grlić Radman je prećutao da je u Blajburgu, na mjestu gdje se Hrvati i danas klanjaju likvidiranim ustašama, nalazio ustaški grb sa prvim bijelim poljem.

Vlasti austrijske savezne pokrajine Koruške sklonile su ove godine ustaški grb sa spomenika u Blajburgu. Grb je bio postavljen na tabli na kojoj na hrvatskom i njemačkom jeziku piše ”u čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci”.

Tabla je inače u vlasništvu Počasnog blajburškog voda, koji je i vlasnik zemljišta gdje se svake godine održavala komemoracija, koju su Austrijanci nazivali i najvećim fašističkim skupom u Evropi. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм