Сејшели

Корњаче угрожене због изградње хотелског комплекса

  • Извор: РТС
  • 11.09.2024. 11:32

Катарска компанија „Асет“ намјерава да гради луксузни хотел на острву у близини архипелага Алдабра, чији је екосистем под заштитом Унеска. Зато су у току преговори са владом Сејшела. Организације за заштиту дивљих животиња и биолози упозоравају да би хотелски комплекс могао нанијети непоправљиву штету "једном од најдрагоцјенијих националних блага“ ове острвске земље, док из компаније "Асет" увјеравају да су направили све могуће анализе и да им је заштита екосистема најважнија.

Стручњаци су упозорили да би пројекат изградње хотела могао да угрози станиште џиновских корњача, а Алдабра је уточиште за око 150.000 јединки ове животињске врсте.

Џиновске корњаче, познате су по својој дуговјечности и величини. Мужјаци просјечно теже и 250 килограма, а најстарија корњача је живјела 255 година.

Гардијан преноси да организације за заштиту дивљих животиња и биолози истичу да се пројекат убрзано одвија без адекватне анализе опасности и ризика по екосистем.

Преседан на трибини: Вукан викао и постројавао присталице

Преседан на трибини: Вукан викао и постројавао присталице

Из Унеска је саопштено да су „од треће стране обавијештени о потенцијалном пројекту на Сејшелима, који би могао да утиче на свјетску баштину атола Алдабра“.

„Унеско прати ситуацију и захтијевали смо додатне информације од власти Сејшела, указавши на потребу да се заштити изузетна универзална вриједност те локације. Тијело Уједињених нација је упутило писмо предсједнику Сејшела Вавелу Рамкалавану гдје је исказана забринутост“, изјавио је портпарол те организације.

Требиње обара рекорде

Требиње обара рекорде

Из „Савеза за корњаче Индијског океана“ наводе да је пројекат угрозио репутацију Сејшела као глобалног лидера у заштити морске животне средине. Додали су да ће „нанијети непоправљиву штету једном од најдрагоцјенијих националних блага“ острвске земље.

С друге стране, из компаније „Асет“ саопштавају да им је фокус управо на очувању екосистема, као и да су завршили све потребне анализе.

„Наш принцип рада је такав да штитимо врсте. Планирање и свака наша будућа изградња биће спроведена на одговоран начин, и у складу са најбољом одрживом праксом која подразумијева и ефикасно управљање отпадом и водом али и  обнављање биодиверзитета острва, који је био озбиљно нарушен посљедњих деценија“, наводи се у саопштењу катарске компаније.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм

    ' Гола наука, документарни програм

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)