Sejšeli

Kornjače ugrožene zbog izgradnje hotelskog kompleksa

  • Izvor: RTS
  • 11.09.2024. 11:32

Katarska kompanija „Aset“ namjerava da gradi luksuzni hotel na ostrvu u blizini arhipelaga Aldabra, čiji je ekosistem pod zaštitom Uneska. Zato su u toku pregovori sa vladom Sejšela. Organizacije za zaštitu divljih životinja i biolozi upozoravaju da bi hotelski kompleks mogao nanijeti nepopravljivu štetu "jednom od najdragocjenijih nacionalnih blaga“ ove ostrvske zemlje, dok iz kompanije "Aset" uvjeravaju da su napravili sve moguće analize i da im je zaštita ekosistema najvažnija.

Stručnjaci su upozorili da bi projekat izgradnje hotela mogao da ugrozi stanište džinovskih kornjača, a Aldabra je utočište za oko 150.000 jedinki ove životinjske vrste.

Džinovske kornjače, poznate su po svojoj dugovječnosti i veličini. Mužjaci prosječno teže i 250 kilograma, a najstarija kornjača je živjela 255 godina.

Gardijan prenosi da organizacije za zaštitu divljih životinja i biolozi ističu da se projekat ubrzano odvija bez adekvatne analize opasnosti i rizika po ekosistem.

Presedan na tribini: Vukan vikao i postrojavao pristalice

Presedan na tribini: Vukan vikao i postrojavao pristalice

Iz Uneska je saopšteno da su „od treće strane obaviješteni o potencijalnom projektu na Sejšelima, koji bi mogao da utiče na svjetsku baštinu atola Aldabra“.

„Unesko prati situaciju i zahtijevali smo dodatne informacije od vlasti Sejšela, ukazavši na potrebu da se zaštiti izuzetna univerzalna vrijednost te lokacije. Tijelo Ujedinjenih nacija je uputilo pismo predsjedniku Sejšela Vavelu Ramkalavanu gdje je iskazana zabrinutost“, izjavio je portparol te organizacije.

Trebinje obara rekorde

Trebinje obara rekorde

Iz „Saveza za kornjače Indijskog okeana“ navode da je projekat ugrozio reputaciju Sejšela kao globalnog lidera u zaštiti morske životne sredine. Dodali su da će „nanijeti nepopravljivu štetu jednom od najdragocjenijih nacionalnih blaga“ ostrvske zemlje.

S druge strane, iz kompanije „Aset“ saopštavaju da im je fokus upravo na očuvanju ekosistema, kao i da su završili sve potrebne analize.

„Naš princip rada je takav da štitimo vrste. Planiranje i svaka naša buduća izgradnja biće sprovedena na odgovoran način, i u skladu sa najboljom održivom praksom koja podrazumijeva i efikasno upravljanje otpadom i vodom ali i  obnavljanje biodiverziteta ostrva, koji je bio ozbiljno narušen posljednjih decenija“, navodi se u saopštenju katarske kompanije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.