Русија

Ко су оптужени за напад у Москви? Један има свега 19 година, већина су родитељи

  • 25.03.2024. 23:00

Русија је у недјељу оптужила четворицу мушкараца који су умијешани у напад на Крокус Сити Хол 22. марта у предграђу Москве.

Исламска држава у међувремену је преузела одговорност за напад који је однио животе 137 људи, укључујући троје дјеце, а најмање 154 особе су повријеђене.

Отац и два сина међу ухапшенима због терористичког напада: Ево каква казна им пријети

Отац и два сина међу ухапшенима због терористичког напада: Ево каква казна им пријети

За кривично дјело предвиђена је максимална казна доживотног затвора. Осумњиченима је, након судског поступка, одређен истражни притвор до 22. маја.

Осумњичени су приведени московском Басманском окружном суду у тешким модрицама. Суд их је идентификовао и званично оптужио. Оптужени су Далердјон Мирзојев, Саидакрамија Рачабализоду, Шамсидина Фаридунија и Мухамедсобир Фаизова. Од њих су тројица признала да су извршила напад.

Ко су они?

Далердјон Мирзојев је 32-годишњи имигрант из Таџикистана. Он је прекорачио радну визу у Русији прије три мјесеца. Отац је четверо малољетне дјеце, од којих најстарије има седам година.

Саидакрамија Рачабализоду (28) је такође рођен у Таџикистану. Тренутно живи у Москви, а његова тачна улога у нападу је под истрагом. Ожењен је и има дијете. Како се наводи, оптужени је незасполен и има средњу стручну спрему. У Русији је био од 6. марта и то без радне или неке друге дозволе. Претходно је 2018. године протјеран из Русије због кршења режима боравка.

Путин саопштио ко стоји иза напада у Москви

Путин саопштио ко стоји иза напада у Москви

Шамсидина Фаридунија (24) је отац осмомјесечне бебе. Он је радио у фабрици прије умијешаности у напад на рокус Сити Хол. Као и други, и Фаридуни је рођен у Таџикистану. Раније није био осуђиван.

Мухамедсобир Фајзов је најмлађи међу осумњиченима с обзиром на то да има свега 19 година. Раније је радио у берберници у руском граду Иванову, гдје је регистрован.

Ухапшен је у региону Брјанска. У суд је одвезен на носилима, вјероватно због повреда задобијених приликом хапшења. Он нема жену ни дјецу. Тек је завршио средњу школу и тренутно је незапослен. Због задобијених повреда није могао комуницирати, па је на питања одговарао климањем главом. Обезбјеђен му је и преводилац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?