Rusija

Ko su optuženi za napad u Moskvi? Jedan ima svega 19 godina, većina su roditelji

  • 25.03.2024. 23:00

Rusija je u nedjelju optužila četvoricu muškaraca koji su umiješani u napad na Krokus Siti Hol 22. marta u predgrađu Moskve.

Islamska država u međuvremenu je preuzela odgovornost za napad koji je odnio živote 137 ljudi, uključujući troje djece, a najmanje 154 osobe su povrijeđene.

Otac i dva sina među uhapšenima zbog terorističkog napada: Еvo kakva kazna im prijeti

Otac i dva sina među uhapšenima zbog terorističkog napada: Еvo kakva kazna im prijeti

Za krivično djelo predviđena je maksimalna kazna doživotnog zatvora. Osumnjičenima je, nakon sudskog postupka, određen istražni pritvor do 22. maja.

Osumnjičeni su privedeni moskovskom Basmanskom okružnom sudu u teškim modricama. Sud ih je identifikovao i zvanično optužio. Optuženi su Dalerdjon Mirzojev, Saidakramija Račabalizodu, Šamsidina Faridunija i Muhamedsobir Faizova. Od njih su trojica priznala da su izvršila napad.

Ko su oni?

Dalerdjon Mirzojev je 32-godišnji imigrant iz Tadžikistana. On je prekoračio radnu vizu u Rusiji prije tri mjeseca. Otac je četvero maloljetne djece, od kojih najstarije ima sedam godina.

Saidakramija Račabalizodu (28) je takođe rođen u Tadžikistanu. Trenutno živi u Moskvi, a njegova tačna uloga u napadu je pod istragom. Oženjen je i ima dijete. Kako se navodi, optuženi je nezaspolen i ima srednju stručnu spremu. U Rusiji je bio od 6. marta i to bez radne ili neke druge dozvole. Prethodno je 2018. godine protjeran iz Rusije zbog kršenja režima boravka.

Putin saopštio ko stoji iza napada u Moskvi

Putin saopštio ko stoji iza napada u Moskvi

Šamsidina Faridunija (24) je otac osmomjesečne bebe. On je radio u fabrici prije umiješanosti u napad na rokus Siti Hol. Kao i drugi, i Fariduni je rođen u Tadžikistanu. Ranije nije bio osuđivan.

Muhamedsobir Fajzov je najmlađi među osumnjičenima s obzirom na to da ima svega 19 godina. Ranije je radio u berbernici u ruskom gradu Ivanovu, gdje je registrovan.

Uhapšen je u regionu Brjanska. U sud je odvezen na nosilima, vjerovatno zbog povreda zadobijenih prilikom hapšenja. On nema ženu ni djecu. Tek je završio srednju školu i trenutno je nezaposlen. Zbog zadobijenih povreda nije mogao komunicirati, pa je na pitanja odgovarao klimanjem glavom. Obezbjeđen mu je i prevodilac.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    '‘Narod priča (R)i (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.