Тјери Бретон

Ко ''ради иза леђа'' у ЕУ? Комесар из Француске поднио оставку

  • 16.09.2024. 12:15

Европски комесар за унутрашње тржиште Тјери Бретон из Француске, кога је та земља именовала за други мандат у Европској комисији, поднио је данас оставку, оптужујућу своју шефицу Урсулу фон дер Лајен да га поткопава, преноси "Политико".

Бретон је објавио на друштвеној мрежи Икс писмо о оставци, упућено предсједници Фон дер Лајеновој, у којем је навео да његова оставка одмах ступа на снагу.

Он је додао да је Фон дер Лајенова прије неколико дана, како је навео, "из личних разлога" тражила од Француске, без да је о томе разговарала са њим, да повуче његову кандидатуру за комесара, обећавши да ће заузврат Француска добити "утицајнији портфељ" у новој Комисији.

Двије особе погинуле у поплавама у Аустрији

Двије особе погинуле у поплавама у Аустрији

"У свјетлу ових најновијих дешавања и додатних доказа о сумњивом управљању, морам да закључим да више не могу да обављам своје дужности у Комисији. Због тога подносим оставку на мјесто европског комесара, која одмах ступа на снагу", истакао је Бретон.

Бретонов потез значи да ће Париз морати да предложи новог кандидата за комесара.

Француски комесар је раније загонетном објавом на друштвеним мрежама сугерисао овај развој догађаја.

"Мој званични портрет за сљедећи мандат у Европској комисији", написао је Бретон уз фотографију празног рама за слику.

Урсула фон дер Лајен поново изабрана за предсједницу Европске комисије

Урсула фон дер Лајен поново изабрана за предсједницу Европске комисије

Како подсјећа бриселски "Политико", између Француза и Немице већ дуго "не цвијета љубав", будући да су се њих двоје током претходних пет година више пута приватно и јавно сукобљавали.

Фон дер Лајенова је раније затражила од држава чланица ЕУ да предложе и мушкарца и жену као кандидате за њен будући тим од 26 комесара.

Бугарска је једина земља која је одговорила на тај захтјев, због чега је Фон дер Лајенова, према наводима медија, вршила притисак на најмање пет мањих земаља ЕУ да замјене мушке кандидате женским како би остварила циљ о равноправној заступљености полова у новој Комисији.

Предсједница ЕК би сутра у Стразбуру требало да представи структуру нове Комисије и расподјелу портфеља међу кандидатима за комесаре.

Пратите нас и путем Вибера