Tjeri Breton

Ko ''radi iza leđa'' u ЕU? Komesar iz Francuske podnio ostavku

  • 16.09.2024. 12:15

Еvropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton iz Francuske, koga je ta zemlja imenovala za drugi mandat u Еvropskoj komisiji, podnio je danas ostavku, optužujuću svoju šeficu Ursulu fon der Lajen da ga potkopava, prenosi "Politiko".

Breton je objavio na društvenoj mreži Iks pismo o ostavci, upućeno predsjednici Fon der Lajenovoj, u kojem je naveo da njegova ostavka odmah stupa na snagu.

On je dodao da je Fon der Lajenova prije nekoliko dana, kako je naveo, "iz ličnih razloga" tražila od Francuske, bez da je o tome razgovarala sa njim, da povuče njegovu kandidaturu za komesara, obećavši da će zauzvrat Francuska dobiti "uticajniji portfelj" u novoj Komisiji.

Dvije osobe poginule u poplavama u Austriji

Dvije osobe poginule u poplavama u Austriji

"U svjetlu ovih najnovijih dešavanja i dodatnih dokaza o sumnjivom upravljanju, moram da zaključim da više ne mogu da obavljam svoje dužnosti u Komisiji. Zbog toga podnosim ostavku na mjesto evropskog komesara, koja odmah stupa na snagu", istakao je Breton.

Bretonov potez znači da će Pariz morati da predloži novog kandidata za komesara.

Francuski komesar je ranije zagonetnom objavom na društvenim mrežama sugerisao ovaj razvoj događaja.

"Moj zvanični portret za sljedeći mandat u Еvropskoj komisiji", napisao je Breton uz fotografiju praznog rama za sliku.

Ursula fon der Lajen ponovo izabrana za predsjednicu Еvropske komisije

Ursula fon der Lajen ponovo izabrana za predsjednicu Еvropske komisije

Kako podsjeća briselski "Politiko", između Francuza i Nemice već dugo "ne cvijeta ljubav", budući da su se njih dvoje tokom prethodnih pet godina više puta privatno i javno sukobljavali.

Fon der Lajenova je ranije zatražila od država članica ЕU da predlože i muškarca i ženu kao kandidate za njen budući tim od 26 komesara.

Bugarska je jedina zemlja koja je odgovorila na taj zahtjev, zbog čega je Fon der Lajenova, prema navodima medija, vršila pritisak na najmanje pet manjih zemalja ЕU da zamjene muške kandidate ženskim kako bi ostvarila cilj o ravnopravnoj zastupljenosti polova u novoj Komisiji.

Predsjednica ЕK bi sutra u Strazburu trebalo da predstavi strukturu nove Komisije i raspodjelu portfelja među kandidatima za komesare.

Pratite nas i putem Vibera