Мвсати Трећи

Ко је краљ Есватинија који је у посјети Србији: Женио се 15 пута

  • Извор: Блиц
  • 19.10.2024. 13:02

Мвсати Трећи имао је 18 година када је постао краљ једне од посљедњих преосталих апсолутних монархија на свијету - Есватинија, некадашњег Свазиланда, мале државе на југу Африке.

Критичари замерају педесетшестогодишњем краљу Мвсатију Трећем што живи у луксузу, док већина становништва грца у сиромаштву, а нападају га и због понашања према политичким противницима.

Краљ Есватинија дошао је у тродневну посјету Београду гдје ће, између осталог, учествовати и на округлом столу "Србија и Есватини - Иновација као покретач раста".

Сутра славимо Срђевдан: Граница између јесени и зиме

Сутра славимо Срђевдан: Граница између јесени и зиме

Није познато ко су учесници округлог стола, као ни које ће споразуме потписати Мвсати Трећи и његов домаћин предсједник Србије Александар Вучић.

Дипломатски односи Србије и Есватинија успостављени су 1990. године у Њујорку, али сарадња датира још из 1968. када је Есватини стекао независност.

Признање независности Косова, па повлачење одлуке

Есватини је 2010. године признао независност Косова, али је 2023. био међу девет земаља које су ту одлуку повукле.

"То је посебан доказ чврстог пријатељства међу нашим земљама", рекао је тада Вучић, предсједник Србије, иако је Приштина демантовала ову тврдњу.

Током посјете афричким државама у јулу 2024, Тамара Вучић, супруга предсједника Србије, посјетила је Есватини заједно са Ненадом Поповићем, министром без портфеља задуженим за међународну економску сарадњу.

Дјечак игром одушевио регион: На ражањ ''приставио'' плишано прасе

Дјечак игром одушевио регион: На ражањ ''приставио'' плишано прасе

Спољнотрговинска размјена између двије земље нагло је порасла у посљедње двије године - од 15.800 евра 2022, до 105.000 евра 2023.

Можда сте купили лимун и поморанџе из Есватинија, јер ово јужно воће Србија увози међу робом укупне вриједности од 104.000 евра, док у ову земљу извози око хиљаду евра вриједан прибор за машине, тјестенину и брашно, показују подаци Привредне коморе Србије.

Ко је краљ Мвсати Трећи?

Један је од 60 синова краља Собрхуза II, које је имао са бројним женама.

По рођењу је добио титулу принца Макшотиве (краља свих народа).

Школовао се у Свазиланду и у Енглеској.

Драма у Аустрији: Убио жену па се забарикадирао у подруму, евакуисани мјештани

Драма у Аустрији: Убио жену па се забарикадирао у подруму, евакуисани мјештани

Када му је 1982. умро отац, имао је 14 година.

Због превирања унутар краљевске породице, престол је преузео са 18 и тиме постао најмлађи свјетски лидер у том тренутку, наводи Енциклопедија Британика.

Женио се 15 пута

Краљ познат и као Нгвејама (лав) на престолу је 38 година, углавном се појављује у традиционалној ношњи и има много жена.

Женио се 15 пута и тренутно је у полигамној вези са њих 11.

У прошлости су га често критиковали због младости његових жена.

Само неколико дана пошто је 2005. укинуо забрану сексуалних односа за дјевојке млађе од 18, оженио се са седамнаестогодишњом Финдиле Нкамбул.

''Банда у бијелим мантилима'' пребацивала бебе у приватне клинике: Умрло најмање 21 дијете

''Банда у бијелим мантилима'' пребацивала бебе у приватне клинике: Умрло најмање 21 дијете

Почетком септембра 2024, Мвсати Трећи се вјерио са двадесетједногодишњом Номсибом Зумом, кћерком Џејкоба Зуме, бившег предсједника Јужноафричке Републике.

Када је објављена вијест о вјеридби, спекулисало се да се жени из политичких разлога, али је тврдње демантовао Алфијес Енескималоу, представник за штампу монархије.

"Љубав не зна за године. Дешава се између двоје људи. Може да се јави између неког са 100, и неког у годинама дозвољеним уставом", рекао је за ББЦ Њуздеј програм.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Европске микродржаве

    У документарном програму Европске микродржаве овај пут доносимо нешто више информација о држави Андори.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 22:00 Серија: Немирни (16+)

    'Српска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића "Један погрешан корак", а режирао је Дарко Николић

  • 23:00 Филм

    ''''Филм

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм