Mvsati Treći

Ko je kralj Еsvatinija koji je u posjeti Srbiji: Ženio se 15 puta

  • Izvor: Blic
  • 19.10.2024. 13:02

Mvsati Treći imao je 18 godina kada je postao kralj jedne od posljednjih preostalih apsolutnih monarhija na svijetu - Еsvatinija, nekadašnjeg Svazilanda, male države na jugu Afrike.

Kritičari zameraju pedesetšestogodišnjem kralju Mvsatiju Trećem što živi u luksuzu, dok većina stanovništva grca u siromaštvu, a napadaju ga i zbog ponašanja prema političkim protivnicima.

Kralj Еsvatinija došao je u trodnevnu posjetu Beogradu gdje će, između ostalog, učestvovati i na okruglom stolu "Srbija i Еsvatini - Inovacija kao pokretač rasta".

Sutra slavimo Srđevdan: Granica između jeseni i zime

Sutra slavimo Srđevdan: Granica između jeseni i zime

Nije poznato ko su učesnici okruglog stola, kao ni koje će sporazume potpisati Mvsati Treći i njegov domaćin predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Diplomatski odnosi Srbije i Еsvatinija uspostavljeni su 1990. godine u Njujorku, ali saradnja datira još iz 1968. kada je Еsvatini stekao nezavisnost.

Priznanje nezavisnosti Kosova, pa povlačenje odluke

Еsvatini je 2010. godine priznao nezavisnost Kosova, ali je 2023. bio među devet zemalja koje su tu odluku povukle.

"To je poseban dokaz čvrstog prijateljstva među našim zemljama", rekao je tada Vučić, predsjednik Srbije, iako je Priština demantovala ovu tvrdnju.

Tokom posjete afričkim državama u julu 2024, Tamara Vučić, supruga predsjednika Srbije, posjetila je Еsvatini zajedno sa Nenadom Popovićem, ministrom bez portfelja zaduženim za međunarodnu ekonomsku saradnju.

Dječak igrom oduševio region: Na ražanj ''pristavio'' plišano prase

Dječak igrom oduševio region: Na ražanj ''pristavio'' plišano prase

Spoljnotrgovinska razmjena između dvije zemlje naglo je porasla u posljednje dvije godine - od 15.800 evra 2022, do 105.000 evra 2023.

Možda ste kupili limun i pomorandže iz Еsvatinija, jer ovo južno voće Srbija uvozi među robom ukupne vrijednosti od 104.000 evra, dok u ovu zemlju izvozi oko hiljadu evra vrijedan pribor za mašine, tjesteninu i brašno, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Ko je kralj Mvsati Treći?

Jedan je od 60 sinova kralja Sobrhuza II, koje je imao sa brojnim ženama.

Po rođenju je dobio titulu princa Makšotive (kralja svih naroda).

Školovao se u Svazilandu i u Еngleskoj.

Drama u Austriji: Ubio ženu pa se zabarikadirao u podrumu, evakuisani mještani

Drama u Austriji: Ubio ženu pa se zabarikadirao u podrumu, evakuisani mještani

Kada mu je 1982. umro otac, imao je 14 godina.

Zbog previranja unutar kraljevske porodice, prestol je preuzeo sa 18 i time postao najmlađi svjetski lider u tom trenutku, navodi Еnciklopedija Britanika.

Ženio se 15 puta

Kralj poznat i kao Ngvejama (lav) na prestolu je 38 godina, uglavnom se pojavljuje u tradicionalnoj nošnji i ima mnogo žena.

Ženio se 15 puta i trenutno je u poligamnoj vezi sa njih 11.

U prošlosti su ga često kritikovali zbog mladosti njegovih žena.

Samo nekoliko dana pošto je 2005. ukinuo zabranu seksualnih odnosa za djevojke mlađe od 18, oženio se sa sedamnaestogodišnjom Findile Nkambul.

''Banda u bijelim mantilima'' prebacivala bebe u privatne klinike: Umrlo najmanje 21 dijete

''Banda u bijelim mantilima'' prebacivala bebe u privatne klinike: Umrlo najmanje 21 dijete

Početkom septembra 2024, Mvsati Treći se vjerio sa dvadesetjednogodišnjom Nomsibom Zumom, kćerkom Džejkoba Zume, bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike.

Kada je objavljena vijest o vjeridbi, spekulisalo se da se ženi iz političkih razloga, ali je tvrdnje demantovao Alfijes Еneskimalou, predstavnik za štampu monarhije.

"Ljubav ne zna za godine. Dešava se između dvoje ljudi. Može da se javi između nekog sa 100, i nekog u godinama dozvoljenim ustavom", rekao je za BBC Njuzdej program.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: