Рајан Весли Раут

Ко је човјек који је покушао да убије Доналда Трампа

  • Извор: Телеграф
  • 16.09.2024. 07:19

Човјек који је ухапшен у вези са другим атентатом на бившег предсједника Доналда Трампа био је гласан у вези са подршком САД-а Украјини и има дугу кривичну и грађанску судску историју, укључујући пресуду за посједовање митраљеза, пише НБЦ.

Рајан Весли Раут, 58, ухапшен је након што су пуцњи испаљени у Трамп Интернационал Голф Клубу у Вест Палм Бичу на Флориди, у недјељу, рекли су три висока извора из служби безбједности. Судски записи из 2002. године показују да је Раут раније био осуђен због посједовања "оружја за масовно уништење" - митраљеза.

У том случају, човјек по имену Рајан Раут, који је тада имао 36 година, наводно је био мета потјере возилима прије него што се забарикадирао у једној компанији у Гринсбороу, Сјеверна Каролина, према извјештају објављеном у листу "Greensboro News & Record".

Особа по имену Рајан Раут је деценијама живјела у Сјеверној Каролини, показују власнички записи. Рајан Раут је живио у малој обалној заједници Каава на источној обали острва Оаху на Хавајима. Власти тамо нису одмах одговориле на упит о евентуалним контактима са Раутом.

Ово су биле прве Трампове ријечи након пуцњаве

Ово су биле прве Трампове ријечи након пуцњаве

Након хапшења 2002. године, власти су навеле да су код осумњиченог пронашли потпуно аутоматски митраљез, према извјештају из "Greensboro News & Record". Хапшење се поклапа са кривичним судским записима Сјеверне Каролине који укључују Раутову пресуду за посједовање оружја за масовно уништење.

Записи такође показују пресуде за ношење скривеног оружја, посједовање украдене имовине и бјекство са мјеста несреће. У тим случајевима, који су укључивали осуде за прекршаје попут опирања полицајцу и вожње са суспендованом дозволом, оптужени је добио условну казну и условну слободу.

Нема записа о времену проведеном у државном затвору у вези са тим случајевима из раних 2000-их.

Судски записи за особу по имену Рајан Раут такође показују развод из 2003. године, као и више грађанских пресуда након што су извођачи радова и појединци тужили компанију коју је помагао да води.

Раут је прошле године за публикацију Семафор рекао да је био директор групе коју је назвао Међународни волонтерски центар, као дио његових покушаја да подржи украјински рат против Русије.

Раут је изразио фрустрацију Украјином због, како је рекао, препрека у пријему страних бораца, укључујући авганистанске командосе, који су се добровољно пријавили или били доступни да се придруже украјинском ратном напору.

"Украјина је врло често тешка за сарадњу", рекао је Раут за Семафор. "Плаше се да је свако руски шпијун."

У интервјуу за "Newsweek" из 2022. године, Раут је рекао да је тада имао 56 година и да је из Сјеверне Каролине те да је летио у Украјину са Хаваја. Жалио се на америчко руководство у вези са Украјином и позвао на већу подршку земљи од стране владе САД.

"Овај сукоб је дефинитивно црно-бијели", рекао је. "Ово је борба између добра и зла."

Детаљи другог атентата на Трампа: Нападач гурнуо цијев кроз ограду, а онда агент пуцао на њега

Детаљи другог атентата на Трампа: Нападач гурнуо цијев кроз ограду, а онда агент пуцао на њега

Русија је извршила инвазију на Украјину 2022. године, након Трамповог предсједничког мандата. Трамп је, пише НБЦ, "промовисао оборену теорију завјере да се Украјина мијешала у изборе 2016. године" и одбио да каже да ли жели да Украјина побиједи у рату против Русије. Такође је изразио дивљење према руском предсједнику Владимиру Путину, пише НБЦ.

Није било непосредних назнака да је Трампов став о Украјини мотивисао наводне поступке Раута у недјељу, наводи НБЦ.

Такође се чини да је Раут, док је живио на Хавајима, дао неколико малих доприноса политичком акцијском одбору и платформи за прикупљање средстава за демократе АцтБлуе, укључујући 19 уплата 2019. и 2020. године у износима од 1 до 25 долара, према записима Федералне изборне комисије. АцтБлуе није одмах одговорио на емаил о донацијама у недјељу увече.

У недјељу, државни тужилац округа Палм Бич Дејв Аронберг рекао је за МСНБЦ да савезна влада преузима гоњење у случају у Вест Палм Бичу, при чему се очекује да Министарство правде САД поднесе оптужбе.

Узбуна у Америци: Одјекнули хици у близини Доналда Трампа

Узбуна у Америци: Одјекнули хици у близини Доналда Трампа

Он је навео да оптужени не мора да пуца да би се случај третирао као атентат.

Аронберг је рекао да је његово разумијевање да је Раут "лежао у засједи" чекајући Трампа прије него што су га примјетили агенти Тајне службе. Раут је нишанио у агента који је пуцао на њега, рекао је Аронберг; тачна хронологија онога што се догодило још увијек није јасна.

Раут је био "прилично тих" и "прилично послушан" након што га је јединица саобраћајне полиције округа Мартин ухватила на аутопуту Интерстате 95, један округ сјеверно од округа Палм Бич, рекао је Аронберг.

(НБЦ)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:25 Ноћни програм

    Ноћни програм