Rajan Vesli Raut

Ko je čovjek koji je pokušao da ubije Donalda Trampa

  • Izvor: Telegraf
  • 16.09.2024. 07:19

Čovjek koji je uhapšen u vezi sa drugim atentatom na bivšeg predsjednika Donalda Trampa bio je glasan u vezi sa podrškom SAD-a Ukrajini i ima dugu krivičnu i građansku sudsku istoriju, uključujući presudu za posjedovanje mitraljeza, piše NBC.

Rajan Vesli Raut, 58, uhapšen je nakon što su pucnji ispaljeni u Tramp Internacional Golf Klubu u Vest Palm Biču na Floridi, u nedjelju, rekli su tri visoka izvora iz službi bezbjednosti. Sudski zapisi iz 2002. godine pokazuju da je Raut ranije bio osuđen zbog posjedovanja "oružja za masovno uništenje" - mitraljeza.

U tom slučaju, čovjek po imenu Rajan Raut, koji je tada imao 36 godina, navodno je bio meta potjere vozilima prije nego što se zabarikadirao u jednoj kompaniji u Grinsborou, Sjeverna Karolina, prema izvještaju objavljenom u listu "Greensboro News & Record".

Osoba po imenu Rajan Raut je decenijama živjela u Sjevernoj Karolini, pokazuju vlasnički zapisi. Rajan Raut je živio u maloj obalnoj zajednici Kaava na istočnoj obali ostrva Oahu na Havajima. Vlasti tamo nisu odmah odgovorile na upit o eventualnim kontaktima sa Rautom.

Ovo su bile prve Trampove riječi nakon pucnjave

Ovo su bile prve Trampove riječi nakon pucnjave

Nakon hapšenja 2002. godine, vlasti su navele da su kod osumnjičenog pronašli potpuno automatski mitraljez, prema izvještaju iz "Greensboro News & Record". Hapšenje se poklapa sa krivičnim sudskim zapisima Sjeverne Karoline koji uključuju Rautovu presudu za posjedovanje oružja za masovno uništenje.

Zapisi takođe pokazuju presude za nošenje skrivenog oružja, posjedovanje ukradene imovine i bjekstvo sa mjesta nesreće. U tim slučajevima, koji su uključivali osude za prekršaje poput opiranja policajcu i vožnje sa suspendovanom dozvolom, optuženi je dobio uslovnu kaznu i uslovnu slobodu.

Nema zapisa o vremenu provedenom u državnom zatvoru u vezi sa tim slučajevima iz ranih 2000-ih.

Sudski zapisi za osobu po imenu Rajan Raut takođe pokazuju razvod iz 2003. godine, kao i više građanskih presuda nakon što su izvođači radova i pojedinci tužili kompaniju koju je pomagao da vodi.

Raut je prošle godine za publikaciju Semafor rekao da je bio direktor grupe koju je nazvao Međunarodni volonterski centar, kao dio njegovih pokušaja da podrži ukrajinski rat protiv Rusije.

Raut je izrazio frustraciju Ukrajinom zbog, kako je rekao, prepreka u prijemu stranih boraca, uključujući avganistanske komandose, koji su se dobrovoljno prijavili ili bili dostupni da se pridruže ukrajinskom ratnom naporu.

"Ukrajina je vrlo često teška za saradnju", rekao je Raut za Semafor. "Plaše se da je svako ruski špijun."

U intervjuu za "Newsweek" iz 2022. godine, Raut je rekao da je tada imao 56 godina i da je iz Sjeverne Karoline te da je letio u Ukrajinu sa Havaja. Žalio se na američko rukovodstvo u vezi sa Ukrajinom i pozvao na veću podršku zemlji od strane vlade SAD.

"Ovaj sukob je definitivno crno-bijeli", rekao je. "Ovo je borba između dobra i zla."

Detalji drugog atentata na Trampa: Napadač gurnuo cijev kroz ogradu, a onda agent pucao na njega

Detalji drugog atentata na Trampa: Napadač gurnuo cijev kroz ogradu, a onda agent pucao na njega

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 2022. godine, nakon Trampovog predsjedničkog mandata. Tramp je, piše NBC, "promovisao oborenu teoriju zavjere da se Ukrajina miješala u izbore 2016. godine" i odbio da kaže da li želi da Ukrajina pobijedi u ratu protiv Rusije. Takođe je izrazio divljenje prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, piše NBC.

Nije bilo neposrednih naznaka da je Trampov stav o Ukrajini motivisao navodne postupke Rauta u nedjelju, navodi NBC.

Takođe se čini da je Raut, dok je živio na Havajima, dao nekoliko malih doprinosa političkom akcijskom odboru i platformi za prikupljanje sredstava za demokrate ActBlue, uključujući 19 uplata 2019. i 2020. godine u iznosima od 1 do 25 dolara, prema zapisima Federalne izborne komisije. ActBlue nije odmah odgovorio na email o donacijama u nedjelju uveče.

U nedjelju, državni tužilac okruga Palm Bič Dejv Aronberg rekao je za MSNBC da savezna vlada preuzima gonjenje u slučaju u Vest Palm Biču, pri čemu se očekuje da Ministarstvo pravde SAD podnese optužbe.

Uzbuna u Americi: Odjeknuli hici u blizini Donalda Trampa

Uzbuna u Americi: Odjeknuli hici u blizini Donalda Trampa

On je naveo da optuženi ne mora da puca da bi se slučaj tretirao kao atentat.

Aronberg je rekao da je njegovo razumijevanje da je Raut "ležao u zasjedi" čekajući Trampa prije nego što su ga primjetili agenti Tajne službe. Raut je nišanio u agenta koji je pucao na njega, rekao je Aronberg; tačna hronologija onoga što se dogodilo još uvijek nije jasna.

Raut je bio "prilično tih" i "prilično poslušan" nakon što ga je jedinica saobraćajne policije okruga Martin uhvatila na autoputu Interstate 95, jedan okrug sjeverno od okruga Palm Bič, rekao je Aronberg.

(NBC)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: