Izvještaj Pentagona

Kina obučava pilote za napade na Ameriku

  • 17.08.2018. 13:58

Kina aktivno razvija flotu dalekometnih bombardera i vjerovatno obučava vojne pilote za napade na SAD, navodi se u novom godišnjem izveštaju objavljenom na sajtu Pentagona.

"U posljednje tri godine, Narodno-oslobodilačka armija Kine brzo je proširila područje operacije bombardera i stekla iskustva u pomorskim regijama i njena vojska vjerovatno izvodi vežbe za napade na SAD i naše saveznike," objavio je Pentagon u izveštaju.

Pentagon je, takođe, naveo da Kina razvija nuklearne sposobnosti na bombarderima dalekog dometa i da su kineske vazduhoplovne snage "dobile novu nuklearnu misiju", prenosi Si-En-En.

Upotreba nuklearno sposobnih bombardera po prvi put bi pružila Kini nuklearnu trijadu sistema na kopnu, moru i u vazduhu," stoji u godišnjem izveštaju Pentagona.

Kineski predsjednik Si Đinping nije krio svoju želju da modernizuje vojne snage, uz borbu protiv korupcije i modernizaciju vojne opreme.

U Pentagonovom izvještaju stoji da "kineska vojska prolazi kroz najveće restrukturiranje u svojoj istoriji, da bi postala sposobna da se bori u udruženim operacijama".

Prema izveštaju Kina radi na "strateškim dalekometnim bombarderima sa nuklearnim sposobnostima, koji bi mogli postati funkcionalni u narednih 10 godina".

U izveštaju se procjenjuje da Kina troši na odbranu oko 190 milijardi dolara, trećinu izdvajanja SAD.

Očekuje se da će kineski budžet za vojsku dostići 240 milijardi u narednih 10 godina.

Kina, kaže se u izveštaju, restrukturira svoje snage da se "bore i pobjede".

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм