Izvještaj Pentagona

Kina obučava pilote za napade na Ameriku

  • 17.08.2018. 13:58

Kina aktivno razvija flotu dalekometnih bombardera i vjerovatno obučava vojne pilote za napade na SAD, navodi se u novom godišnjem izveštaju objavljenom na sajtu Pentagona.

"U posljednje tri godine, Narodno-oslobodilačka armija Kine brzo je proširila područje operacije bombardera i stekla iskustva u pomorskim regijama i njena vojska vjerovatno izvodi vežbe za napade na SAD i naše saveznike," objavio je Pentagon u izveštaju.

Pentagon je, takođe, naveo da Kina razvija nuklearne sposobnosti na bombarderima dalekog dometa i da su kineske vazduhoplovne snage "dobile novu nuklearnu misiju", prenosi Si-En-En.

Upotreba nuklearno sposobnih bombardera po prvi put bi pružila Kini nuklearnu trijadu sistema na kopnu, moru i u vazduhu," stoji u godišnjem izveštaju Pentagona.

Kineski predsjednik Si Đinping nije krio svoju želju da modernizuje vojne snage, uz borbu protiv korupcije i modernizaciju vojne opreme.

U Pentagonovom izvještaju stoji da "kineska vojska prolazi kroz najveće restrukturiranje u svojoj istoriji, da bi postala sposobna da se bori u udruženim operacijama".

Prema izveštaju Kina radi na "strateškim dalekometnim bombarderima sa nuklearnim sposobnostima, koji bi mogli postati funkcionalni u narednih 10 godina".

U izveštaju se procjenjuje da Kina troši na odbranu oko 190 milijardi dolara, trećinu izdvajanja SAD.

Očekuje se da će kineski budžet za vojsku dostići 240 milijardi u narednih 10 godina.

Kina, kaže se u izveštaju, restrukturira svoje snage da se "bore i pobjede".

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 00:05 Noćni program

    Noćni program