Брисел

Како ЕУ жели да троши замрзнути руски новац

  • Извор: Агенције
  • 09.05.2024. 10:07

Амбасадори земаља чланица Европске уније постигли су договор у начелу о томе да се приходи од замрзнутих руских средстава користе за војну помоћ Украјини, саопштило је белгијско предсједништво ЕУ.

"Тај новац ће бити коришћен како би се подржао опоравак и војна одбрана Украјине у контексту руске агресије", објавило је белгијско предсједништво на платформи "Икс".

Предсједница Европске комисије поздравила је овај политички договор.

"Нема јачег симбола и нема веће користи од тог новца него да се Украјина и читава Европа учине сигурнијим мјестом за живот", навела је Фон дер Лајен на мрежи Икс.


Путин: Никоме нећемо дозволити да нам пријети

Путин: Никоме нећемо дозволити да нам пријети

Савјет Европске уније одобрио је у фебруару резолуцију која даје правни основ за то да се профит од замрзнуте руске имовине искористи за Украјину, наводи се у саопштењу Савјета.

Тада је наведено да је Савјет је донио одлуку да централни депозитари, који држе имовину руске Централне банке у вриједности већој од милион евра, треба посебно да обрачунавају ванредни салдо готовине акумулиран као резултат рестриктивних мјера ЕУ, као и да морају да држе те приходе на посебним рачунима.

Лидери ЕУ прошле године су у марту саопштили да би ЕУ могла да искористи приходе од замрзнуте руске имовине за помоћ Украјини у року од неколико мјесеци у оквиру плана који укључује куповину оружја за Кијев.

Од почетка рата у Украјини, земље чланице ЕУ и земље групе Г7 замрзле су око половину руских девизних резерви, у износу од око 300 милијарди евра, при чему се око 200 милијарди налази у ЕУ, углавном на рачунима белгијске компаније која пружа финансијске услуге Еуроклир.


Тијело мужа нађено сатима прије тијела жене, наложено ДНК вјештачење

Тијело мужа нађено сатима прије тијела жене, наложено ДНК вјештачење

Европска централна банка је упозорила да би слање средстава од замрзнуте руске имовине Украјини дугорочно могло да представља ризик за репутацију европске валуте, и позвала да се пронађе други начин за финансирање Кијева.

Москва је раније упозоравала да ће одговорити на евентуалну одлуку ЕУ да добит од замрзнутих средстава Русије пошаље Украјини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм