Француска

Још се не види крај политичке кризе: Макрон одустао од љевичарског премијера

  • Извор: СРНА
  • 27.08.2024. 08:14

Француски предсједник Емануел Макрон одбацио је могућност именовања премијера из љевичарског савеза Нови народни фронт (НФП) и умјесто тога данас ће започети нови круг консултација са странкама у покушају формирања нове владе, саопштено је из Макронове канцеларије.

Схвативши да ће се влада на челу са НФП одмах суочити са гласањем о неповјерењу у парламенту од стране свих других партија, Макрон је одлучио да се посавјетује са шефовима странака и политичким лидерима, наводи се у саопштењу.

НФП је широк савез странака у распону од умјерених социјалиста до крајње љевичарске Непокорене Француске на челу са Жан-Ликом Меланшоном.

Макронова објава сугерише да се не назире скори крај политичкој кризи у земљи након што је предсједник изненада расписао ванредне изборе који су довели до формирања парламента у којем нема јасне већине.

Макрон: Хапшење Дурова није политичка одлука

Макрон: Хапшење Дурова није политичка одлука

На ванредним изборима раније овог љета није се појавила ниједна група са убједљивом предношћу.

Гласови су били равномјерно распоређени између Новог народног фронта, Макроновог центристичког блока и крајње десно оријентисаног Националног скупа.

Нови народни фронт освојио је више гласова од било које друге странке и тврди да би његов кандидат, мало позната државна службеница Луси Кастес, требало да буде именована за премијера.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина