Francuska

Još se ne vidi kraj političke krize: Makron odustao od ljevičarskog premijera

  • Izvor: SRNA
  • 27.08.2024. 08:14

Francuski predsjednik Еmanuel Makron odbacio je mogućnost imenovanja premijera iz ljevičarskog saveza Novi narodni front (NFP) i umjesto toga danas će započeti novi krug konsultacija sa strankama u pokušaju formiranja nove vlade, saopšteno je iz Makronove kancelarije.

Shvativši da će se vlada na čelu sa NFP odmah suočiti sa glasanjem o nepovjerenju u parlamentu od strane svih drugih partija, Makron je odlučio da se posavjetuje sa šefovima stranaka i političkim liderima, navodi se u saopštenju.

NFP je širok savez stranaka u rasponu od umjerenih socijalista do krajnje ljevičarske Nepokorene Francuske na čelu sa Žan-Likom Melanšonom.

Makronova objava sugeriše da se ne nazire skori kraj političkoj krizi u zemlji nakon što je predsjednik iznenada raspisao vanredne izbore koji su doveli do formiranja parlamenta u kojem nema jasne većine.

Makron: Hapšenje Durova nije politička odluka

Makron: Hapšenje Durova nije politička odluka

Na vanrednim izborima ranije ovog ljeta nije se pojavila nijedna grupa sa ubjedljivom prednošću.

Glasovi su bili ravnomjerno raspoređeni između Novog narodnog fronta, Makronovog centrističkog bloka i krajnje desno orijentisanog Nacionalnog skupa.

Novi narodni front osvojio je više glasova od bilo koje druge stranke i tvrdi da bi njegov kandidat, malo poznata državna službenica Lusi Kastes, trebalo da bude imenovana za premijera.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:45 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:00 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.