ИДФ

Израелска војска у ''стању највише приправности'', ево када очекују напад Ирана

  • 13.08.2024. 07:08

Израелска војска (ИДФ) од понедељка је у стању "највише приправности", јер и Вашингтон и Јерусалим очекују да би Иран ове недјеље могао да нападне Израел.

- Дијелимо исту забринутост и очекивања као и наше израелске колеге. Могло би (напад Ирана) бити ове недјеље. Морамо бити спремни за потенцијални низ напада - рекао је портпарол Беле куц́е Џон Кирби јуче на конференцији за медије због низа извештаја да се Техеран спрема за освету због убиства политичког лидера милитантне групе Хамас Исмаила Ханије 31. јула, преноси Тајмс оф Израел.

Израел се спрема: Копају ровове, спремили сателитске телефоне

Израел се спрема: Копају ровове, спремили сателитске телефоне

Иран је припремио ракетне и беспилотне јединице, слично онда када је напао Израел у априлу, објавио је портал Аксиос, позивајући се на високе званичнике у Вашингтону и Јерусалиму.

Кирби је рекао да су САД посљедњих дана појачале своје регионалне снаге, за које вијести Канала 12 извјештавају да су биле веће него уочи напада 13. априла, када је Исламска Република испалила око 300 пројектила и дронова на Израел.

- Очигледно је да не желимо да Израел мора да се брани од још једног напада као што је то био случај у априлу. Али, ако се то деси, наставићемо да им (Израелу) помажемо у одбрани - рекао је Кирби новинарима.

Тензије у региону су порасле откако је Иран запријетио да ће се осветити за убиство Ханијеа у Техерану прошлог мјесеца. Израел није ни потврдио ни негирао одговорност за атентат, за који га окривљују и Хамас и Иран.

Израелски министар: Иран спрема војни напад широких размјера

Израелски министар: Иран спрема војни напад широких размјера

Хезболах је такође обећао да ће се осветити због убиства свог главног војног команданта Фуада Шукра у Бејруту, што се десило неколико сати прије убиства Ханијеа.

Кирби је такође јуче рекао да би вријеме иранског напада могло да утиче на преговоре о прекиду ватре у Гази, који би требало да буду настављени 15. августа. Израел је потврдио да ће послати делегацију на преговоре, док је Хамас одбио да присуствује.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари казао је да је војска у стању високе приправности због потенцијалног напада Ирана или Хезболаха. Напоменуо је да је израелско ваздухопловство појачало своје снаге над Либаном, "како би открили и пресрели пријетње".

Британски премијер Кир Стармер рекао је јуче да је разговарао са предсједником Ирана Масудом Пезешкијаном у оквиру напора за деескалацију за ублажавање тензија на Блиском истоку и да га је замолио да се уздржи од напада на Израел, јер рат није ни у чијем интересу, саопштио је кабинет британског премијера.

Према писању Скај њуза, који је први објавио причу, Стармер је разговарао са Пезешкијаном након разговора са америчким предсједником Џоом Бајденом и другим европским савезницима.

Бајден и лидери Француске, Немачке, Италије и Британије објавили су заједничко саопштење позивајући Иран да "одустане" од својих пријетњи да ће напасти Израел.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: