Очекују напад Ирана

Израел се спрема: Копају ровове, спремили сателитске телефоне

  • Извор: Мондо.рс
  • 12.08.2024. 22:15

Израел, једна од технолошки водећих земаља у свијету, спрема се на старомодне, али испробане начине за могући масовни напад Ирана, као одмазду због ликвидације Исмаила Ханијеа, политичког лидера Хамаса. Израелски градоначелници су већ добили сателитске телефоне, а донекле заглављени преносиви радио-уређаји могли би бити спас за информације ако становници морају да се преселе у склоништа.

Према изворима израелских медија, израелске обавештајне службе су у недјељу увече имале информацију да Израел треба да очекује велики ирански напад за неколико дана. Истовремено, Оружане снаге (ИДФ) покушале су да смире панику и обавијестиле јавност да је војска спремна да одговори на сваку врсту опасности.

Иако Иран или Хезболах, како се очекивало, нису дали никакве назнаке шта ће бити главни циљеви ако нападну, израелски одбрамбени систем је постављен на виталну инфраструктуру и комуникације.

"Мобилна телефонија је критична у хитним случајевима", рекао је Инбал Машаш, генерални директор Министарства комуникација. Надлежни се труде да обезбиједе нормалан рад мобилних комуникација чак и ако дође до 24-часовног нестанка струје. Због тога су министрима владе, градским званичницима и координаторима за хитне случајеве обезбијеђени сателитски телефони, а Спејс иксов Старлинк ће ускоро бити доступан да обезбиједи интернет конекцију у општинама, рекао је Машаш.

У претходних десет мјесеци рата, послије Хамасовог напада 7. октобра прошле године, Израелци су обично морали да проведу само неколико минута у замраченим становима или јавним склоништима док противваздушна одбрана не обори већину ракета испаљених из Газе или Либана. Међутим, у случају тешког и обимног напада Ирана или његових савезника као што је Хезболах, противваздушна одбрана ће можда морати да се фокусира првенствено на заштиту стратешких објеката, док ће цивили можда морати да остану дужи временски период у склоништима чији су дебели зидови може ограничити мобилне сигнале. Неке општине су омогућиле бежичне везе у склоништима, али власти такође дистрибуирају радије, који су можда застарјели, али су ефикасни јер се програми могу слушати у склоништима.

Иако су Израелци у априлу били изложени ракетним и дроновима из Ирана, мјесецима редовним нападима Хамаса са југа и Хезболаха са сјевера, сада се власти спремају за још јаче нападе, због чега спремају залихе горива за електране ако се поремете редовне испоруке.

"Куповали смо бесконачне количине", рекла је Тамар Феклер, потпредсједница за операције, логистику и безбједност Израелске електричне корпорације (ИЕЦ), највећег снабдјевача електричном енергијом у земљи. Она је истовремено додала да је ИЕЦ послије 7. октобра и изненадног напада Хамаса на Израел подигао и ниво безбједности у свим електранама.

Обалне платформе за гас такође су у опасности од напада Хезболаха. У случају свеопштег рата на сјеверу, Израел ће одлучити о гашењу платформе од случаја до случаја, иако је потпуно гашење мало вјероватно, рекао је анонимни израелски званичник, а преноси Блумберг. Али чак и кратко замрачење могло би отежати информисање израелске јавности о ситуацији током напада, што би навело власти да инсталирају резервне дизел генераторе или литијумске батерије на више од половине стубова мобилних телефона у сјеверном Израелу, укључујући и лучки град из Хаифе. У комерцијалној престоници Тел Авива, десетине јарбола су прикључени на генераторе оближњих предузећа или општинских зграда.

Сада је главно питање да ли ће Иран напасти. У Израелу вјерују да хоће, па је Тимес оф Исраел, на основу интервјуа са неколико високих чланова војно-обавјештајног комплекса, објавио да је тренутна процјена Израела да ће Иран покренути директан напад за неколико дана, вјероватно прије него што се одрже поновни разговори. у четвртак преговоре о прекиду ватре и споразуму о таоцима. У извјештају се наводи да ово питање изазива поделе унутар Ирана. Наводи се да је предсједник Масуд Пезешкијан против тешке одмазде, док Корпус гарде Исламске револуционарне силе жели да изведе већи напад него што је то био случај 13. и 14. априла, када су стотине дронова и ракета лансиране у првом директном нападу Ирана на Израел. Током тог напада пресретнути су скоро сви пројектили и дронови.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: