"Njujork tajms"

Izraelska vojska hoće primirje s Hamasom: Spremaju se za veliki rat?

  • 03.07.2024. 07:11

Visoki izraelski vojni zvaničnici žele primirje sa Hamasom kako bi se oslobodili taoci, a Tel Aviv pripremio za potencijalni sukob velikih razmjera sa Hezbolahom na jugu Libana, rekli su neimenovani izraelski zvaničnici za "Njujork tajms".

Primirje bi omogućilo Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) da dopuni zalihe municije.

Nakon devet mjeseci sukoba sa palestinskim pokretom, izraelskoj vojsci "fali rezervnih dijelova, municije, motivacije, pa čak i trupa", citira američki list anonimne zvaničnike.  

Rastu tenzije: Da li će NATO braniti Kipar u slučaju napada Hezbolaha?

Rastu tenzije: Da li će NATO braniti Kipar u slučaju napada Hezbolaha?

"Petoro vojnih zvaničnika potvrdilo je da je vojsci ponestalo granata. Vojsci takođe nedostaju rezervni dijelovi za tenkove, vojne buldožere i oklopna vozila, reklo je nekoliko zvaničnika", piše "Njujork tajms".

Ipak, svih petoro zvaničnika, kao i bivši izraelski zvaničnik za nacionalnu bezbjednost Еjal Hulata, vjeruju da bi Izrael imao dovoljno municije za sukob s Hezbolahom, ukoliko na njega bude primoran. 

"Ako budemo uvučeni u veći rat, imamo dovoljno resursa i ljudstva, ali želimo da to uradimo u najboljim uslovima. A trenutno nemamo najbolje uslove", rekao je Hulata.

Izrael prijeti sveopštim ratom, Hezbolah odgovara: Neće biti sigurnih zona!

Izrael prijeti sveopštim ratom, Hezbolah odgovara: Neće biti sigurnih zona!

Na pitanje "Njujork tajmsa" da li se IDF zalaže za primirje s Hamasom, izraelska vojska je izbjegla da pruži direktan odgovor, saopštivši umjesto toga da su njeni ciljevi uništenje "Hamasove vojnih i rukovodstvenih sposobnosti, povratak talaca, i povratak izraelskih civila u svoje domove na jugu i sjeveru", prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča (R)

    ''Narod priča (R)