Кромпир је незаобилазна намирница у готово свакој кухињи – било да га припремате као главно јело, печен с омиљеним додацима или једноставно куван као прилог. Међутим, љетне температуре могу озбиљно утицати на његов рок трајања, због чега је важно знати како га правилно складиштити.
Многи не знају да чување кромпира у оригиналној пластичној амбалажи може убрзати његово кварење. Наиме, пластика задржава влагу, што погодује стварању буђи и клијању. Осим тога, високе температуре додатно убрзавају овај процес. Идеалан услов за чување кромпира је температура до 10°C, што је тешко постићи током љета у већини кухиња.
Лусија Вашбрук, директор продаје и маркетинга бренда кромпира Нана Тате, савјетује да кромпир током топлијих мјесеци треба држати на тамном мјесту или у платненим врећама које блокирају свјетлост. "Топлина и свјетлост убрзавају кварење и клијање. Зато је најбоље користити памучне или јуте вреће и избјегавати прозирне посуде", каже Вашбрук.
Иако је раније било препоручено да се кромпир не чува у фрижидеру због ризика од формирања акриламида, нова истраживања то доводе у питање. Према подацима британског програма WRAP (Waste and Recources Action Programme), чување кромпира у фрижидеру на температури испод 5°C може му продужити свјежину и до три пута – без повећања нивоа акриламида.
Са чак 180.000 тона кромпира који годишње заврше у отпаду у Великој Британији, правилно складиштење није само питање свјежине, већ и одговорног односа према храни. Знање како да сачувате кромпир током љета помоћи ће вам да избјегнете бацање и у потпуности искористите ову свестрану намирницу.