Украјина

И робијаши иду у рат против Русије: Зеленски потписао закон о мобилизацији затвореника

  • 17.05.2024. 16:04

Предсједник Украјине Владимир Зеленски потписао је закон о мобилизацији Украјинаца који служе затворске казне, показују подаци на сајту Врховне раде Украјине, преносе "РИА Новости".

Према документу, затвореници ће моћи да се мобилишу у војску на службу по уговору и биће пуштени на условну слободу.

Према ријечима украјинског министра правде, у Украјини има око 10-20.000 осуђеника, који у будућности могу бити мобилисани и они ће служити у специјалним јединицама, преноси "РБК Украјина".

Стручњак тврди: Само ове двије нације би преживјеле ако дође до нуклеарног рата!

Стручњак тврди: Само ове двије нације би преживјеле ако дође до нуклеарног рата!

Замјеница министра правде Елена Висоцка навела је да је, прије него што је усвојен закон, око 4.000 затвореника пристало је да оде на фронт у замјену за условни отпуст у анкети спроведеној у априлу.

Истовремено, одбијено је око 4.000 осуђеника којима су дијагностиковане заразне болести као што су ХИВ, хепатитис, туберкулоза.

Зеленски је 16. априла потписао закон о реформи мобилизације у Украјини, он ће ступити на снагу 18. маја. У складу са законом, сви обвезници војног рока морају да ажурирају своје податке у војном регистру у року од 60 дана од дана ступања на снагу.

Мађарска ставила вето на резолуцију Савјета Европе о Украјини

Мађарска ставила вето на резолуцију Савјета Европе о Украјини

Закон подразумијева оштре казне за избјегавање мобилизације, а украјинско министарство спољних послова је у међувремену ускратило конзуларне услуге грађанима који живе у иностранству у покушају да примора украјинске мушкарце да се врате кући и придруже војсци.

Према процјенама Москве, Украјина је само ове године до почетка маја изгубила више од 111.000 војника.

Пратите нас и путем Вибера