"5 милијарди би умрло за 72 сата"

Стручњак тврди: Само ове двије нације би преживјеле ако дође до нуклеарног рата!

  • 17.05.2024. 15:36

Ани Јакобсен, истраживачка новинарка, аутор бестселера Њујорк Тајмса и финалиста Пулицера из 2016. године, упозорава да постоји шанса да у случају нуклеарног рата погине око пет милијарди људи у само 72 сата.

Ова 56-годишњакиња из Конектиката провела је године истражујући могуће посљедице нуклеарног рата и тврди да постоји само двије земље у којима бисте можда преживјели.

Разлог томе је што би нуклеарни напади узроковали густи дим који би се проширио по три континента, што би на крају направило мини-ледено доба. То би вјероватно убило пет милијарди од осам милијарди људи на Земљи унутар 72 сата.

Објаснила је у подкасту "Дневник извршног директора" Стивена Бартлета на сљедећи начин.

"Већина свијета, посебно средњег појаса, била би прекривена ледом... мјеста попут Ајове и Украјине биле би само снијег десет година. Пољопривреда би пропала, а када пољопривреда пропадне, људи једноставно умиру".

"Осим тога, имате тровање радијацијом јер ће озонски слој бити толико оштећен и уништен да не бисте могли бити вани на сунцу - људи ће бити присиљени живјети под земљом", тврди новинарка.

Јакобсен тврди да је професор Брајан Тун, водећи стручњак за климу и атмосферске науке, рекао да само двије земље могу потенцијално преживјети нуклеарну зиму - Нови Зеланд и Аустралија, које могу "одржавати пољопривреду".


Стручњак је такође отворио причу о бившем америчком државном секретару за одбрану Билу Перију и идеји о нуклеарном рату који би се могао догодити случајно.

"Био је на ноћном стражарском дежурству за вријеме администрације Картера, речено му је из Националног војног командног центра, који се налази у бункеру испод Пентагона, да су балистички пројектили на путу из Совјетске Русије", рекла је.

Додала је:

"Ово је потврдио нуклеарни бункер испод ваздухоловне базе Офут у Небраски, бункер СТРАТЦОМ-а (Стратешка команда)." Не само да су интерконтинентални балистички пројектили летјели према Сједињеним Државама, већ су и подморнички лансирани балистички пројектили долазили према Сједињеним Државама. Било је то масивно отпуштање бојевих глава, преноси "Клик".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: