Ukrajina

I robijaši idu u rat protiv Rusije: Zelenski potpisao zakon o mobilizaciji zatvorenika

  • 17.05.2024. 16:04

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon o mobilizaciji Ukrajinaca koji služe zatvorske kazne, pokazuju podaci na sajtu Vrhovne rade Ukrajine, prenose "RIA Novosti".

Prema dokumentu, zatvorenici će moći da se mobilišu u vojsku na službu po ugovoru i biće pušteni na uslovnu slobodu.

Prema riječima ukrajinskog ministra pravde, u Ukrajini ima oko 10-20.000 osuđenika, koji u budućnosti mogu biti mobilisani i oni će služiti u specijalnim jedinicama, prenosi "RBK Ukrajina".

Stručnjak tvrdi: Samo ove dvije nacije bi preživjele ako dođe do nuklearnog rata!

Stručnjak tvrdi: Samo ove dvije nacije bi preživjele ako dođe do nuklearnog rata!

Zamjenica ministra pravde Еlena Visocka navela je da je, prije nego što je usvojen zakon, oko 4.000 zatvorenika pristalo je da ode na front u zamjenu za uslovni otpust u anketi sprovedenoj u aprilu.

Istovremeno, odbijeno je oko 4.000 osuđenika kojima su dijagnostikovane zarazne bolesti kao što su HIV, hepatitis, tuberkuloza.

Zelenski je 16. aprila potpisao zakon o reformi mobilizacije u Ukrajini, on će stupiti na snagu 18. maja. U skladu sa zakonom, svi obveznici vojnog roka moraju da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu.

Mađarska stavila veto na rezoluciju Savjeta Еvrope o Ukrajini

Mađarska stavila veto na rezoluciju Savjeta Еvrope o Ukrajini

Zakon podrazumijeva oštre kazne za izbjegavanje mobilizacije, a ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu uskratilo konzularne usluge građanima koji žive u inostranstvu u pokušaju da primora ukrajinske muškarce da se vrate kući i pridruže vojsci.

Prema procjenama Moskve, Ukrajina je samo ove godine do početka maja izgubila više od 111.000 vojnika.

Pratite nas i putem Vibera