Министар одбране поручио

И Французи "заврћу славину": Нема више оружја за Украјину из нашег складишта!

  • Извор: РТ Балкан
  • 13.11.2023. 10:48

Француска више не жели да Украјини даје своје оружје из сопственог складишта, поручио је француски министар одбране Себастијен Лекорну.

Умјесто тога, Кијев би требало да убудуће тражи оружје директно од произвођача.

"Ми сада преговарамо са украјинским колегама како би их стимулисали да купују нове хаубице на рачун средстава из специјалног фонда и како француски војници више не би морали да дају оружје из својих арсенала", рекао је он за телевизију LCI.

Огласио се министар одбране: Америка спрема нови напад?

Огласио се министар одбране: Америка спрема нови напад?

Украјински медији подсјећају да је Француска за потребе поменутог фонда издвојила 200 милиона евра, из буџета државе. Париз жели да се овај новац троши само на поруџбину оружја од француских произвођача, који повећавају производњу.

"Наставак подршке Украјини је најбоље што можемо да урадимо, то је оно што им може дати шансу да побједе", додао је Лекорну.

Према његовим ријечима, војна помоћ Кијеву износи три милијарде евра, од којих је 200 милиона издвојено за специјални фонд подршке Украјини, који Париз жели да Кијев почне да користи.

Говорећи о главним правцима на које је француска војна помоћ усмјерена, министар одбране каже да су то ПВО системи, укључујући и оне за борбу против дронова, и опрема за копнене јединице, што подразумијева артиљерију и превоз. 

Смијењен министар унутрашњих послова!

Смијењен министар унутрашњих послова!

Лекорну још додаје да тренутно није наступило вријеме за преговоре и прекид ватре, али и признаје да украјинска контраофанзива "тешко напредује". Према његовим ријечима, Кијев ће можда морати да употреби два или чак три пута више снага од руских како би пробио руску одбрамбену линију и задржао своје позиције. Сљедеће недјеље биће критички важне када је ријеч о зими која ускоро наступа, и која ће промијенити карактер борби, оцијенио је он, преноси ТАСС.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска