Историјска одлука на столу

Хоће ли се Швајцарска одрећи војне неутралности?

  • Извор: Б92
  • 01.09.2024. 20:34

Швајцарска би требало да размотри флексибилнији приступ својој историјској војној неутралности и покуша да ојача сарадњу у области одбране са НАТО-ом и Европском унијом.

Ово препоручује комисија формирана од стране швајцарског Министарства одбране, у извјештају објављеном у четвртак, преноси АФП.

Ова комисија, која је у јулу 2023. године добила задатак да дефинише безбједносну политику прилагођену савременим пријетњама, наглашава да се безбједносна ситуација у Европи значајно погоршала, посебно због руске операције у Украјини, преноси ЗиарулДеИаси.

Према комисији, овај рат отвара врата ширем сукобу са Сјеверноатлантским савезом, а неутралност Швајцарске не гарантује да земља неће бити нападнута.

Извјештај садржи више од 100 препорука, углавном у вези са неутралношћу, међународном сарадњом, политиком наоружања и смјером стратешке безбједности Швајцарске конфедерације.

"Швајцарска не смије представљати безбједносну рупу у Европи. Њена географска позиција у срцу ЕУ очигледно указује на потребу за сарадњом у области одбране", наводи се у извјештају.

"Неутралност не спречава сарадњу са НАТО-ом у погледу безбједносне политике", наглашава комисија, додајући да "политика неутралности мора бити ревидирана, више фокусирана на своју безбједносну функцију и примијењена на флексибилнији начин."

Сарадња са Сјеверноатлантским савезом и ЕУ треба да буде "још више продубљена" ка успостављању "заједничких одбрамбених капацитета", сматра комисија.

"Баш као и све друге европске земље", Швајцарска "је тешко заштићена од хибридних пријетњи", оцјењује комисија.

Према извјештају, хибридни рат представља чак "главну пријетњу" за земљу, која је "интересантна мета" због своје важне инфраструктуре у областима енергетике и међународних плаћања, "такође кључних за Европу."

Сходно томе, "приступ пројектима сарадње ЕУ и НАТО треба бити обезбијеђен", закључује комисија у свом извјештају.

Швајцарска, која нема излаз на море, није чланица НАТО-а ни Европске уније, док су сусједне земље - Њемачка, Италија и Француска чланице Сјеверноатлантског савеза и ЕУ, док је Аустрија чланица ЕУ.

(б92)

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 22:00 Инстаграм: живот под филтером, документарни програм

    ' Инстаграм: живот под филтером, документарни програм

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    ''Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм