Istorijska odluka na stolu

Hoće li se Švajcarska odreći vojne neutralnosti?

  • Izvor: B92
  • 01.09.2024. 20:34

Švajcarska bi trebalo da razmotri fleksibilniji pristup svojoj istorijskoj vojnoj neutralnosti i pokuša da ojača saradnju u oblasti odbrane sa NATO-om i Еvropskom unijom.

Ovo preporučuje komisija formirana od strane švajcarskog Ministarstva odbrane, u izvještaju objavljenom u četvrtak, prenosi AFP.

Ova komisija, koja je u julu 2023. godine dobila zadatak da definiše bezbjednosnu politiku prilagođenu savremenim prijetnjama, naglašava da se bezbjednosna situacija u Еvropi značajno pogoršala, posebno zbog ruske operacije u Ukrajini, prenosi ZiarulDeIasi.

Prema komisiji, ovaj rat otvara vrata širem sukobu sa Sjevernoatlantskim savezom, a neutralnost Švajcarske ne garantuje da zemlja neće biti napadnuta.

Izvještaj sadrži više od 100 preporuka, uglavnom u vezi sa neutralnošću, međunarodnom saradnjom, politikom naoružanja i smjerom strateške bezbjednosti Švajcarske konfederacije.

"Švajcarska ne smije predstavljati bezbjednosnu rupu u Еvropi. Njena geografska pozicija u srcu ЕU očigledno ukazuje na potrebu za saradnjom u oblasti odbrane", navodi se u izvještaju.

"Neutralnost ne sprečava saradnju sa NATO-om u pogledu bezbjednosne politike", naglašava komisija, dodajući da "politika neutralnosti mora biti revidirana, više fokusirana na svoju bezbjednosnu funkciju i primijenjena na fleksibilniji način."

Saradnja sa Sjevernoatlantskim savezom i ЕU treba da bude "još više produbljena" ka uspostavljanju "zajedničkih odbrambenih kapaciteta", smatra komisija.

"Baš kao i sve druge evropske zemlje", Švajcarska "je teško zaštićena od hibridnih prijetnji", ocjenjuje komisija.

Prema izvještaju, hibridni rat predstavlja čak "glavnu prijetnju" za zemlju, koja je "interesantna meta" zbog svoje važne infrastrukture u oblastima energetike i međunarodnih plaćanja, "takođe ključnih za Еvropu."

Shodno tome, "pristup projektima saradnje ЕU i NATO treba biti obezbijeđen", zaključuje komisija u svom izvještaju.

Švajcarska, koja nema izlaz na more, nije članica NATO-a ni Еvropske unije, dok su susjedne zemlje - Njemačka, Italija i Francuska članice Sjevernoatlantskog saveza i ЕU, dok je Austrija članica ЕU.

(b92)

Pratite nas i putem Vibera