Премијер

Хоће ли Риши Сунак преживјети локалне изборе?

  • 02.05.2024. 14:08

Британска владајућа Конзервативна партија на данашњим изборима могла би да се суочи са поразом на локалним изборима, што би додатно појачало притисак на већ непопуларног премијера Ришија Сунака, јавља АФП.

Локални избори представљају велики тест неколико мјесеци прије парламентарних, на којима се очекује да ће конзервативци, након 14 година власти, претрпјети пораз од лабуристичке опозиције.

Сунак жели да организује парламентарне изборе у другој половини године, али би пораз на данашњим локалним изборима могао да га натјера и да их организује раније, преноси Радио Слободна Европа.

Према анкетама, конзервативци ће изгубити око половине мјеста, којима тренутно владају на локалном нивоу.

Паника великих размера: Проглашено стање највише узбуне

Паника великих размера: Проглашено стање највише узбуне

У британском парламенту, неки страхују да би катастрофалан резултат конзервативаца могао да охрабри посланике владајуће партије да смијене Сунака прије парламентарних избора.

Према писању британских медија, група конзервативних посланика припремила је читав програм за потенцијалног насљедника Сунака, у случају великог пораза на локалним изборима.

Неки посматрачи кажу да би била лудост за конзервативце да свргну Сунака који је обезбиједио извјесну стабилност откако је замијенио Лиз Трас у октобру 2022. Други сматрају да је кредибилитет странке већ нарушен.

Руска војска уништила још два америчка ХИМАРС-а

Руска војска уништила још два америчка ХИМАРС-а

Да би се покренуло интерно страначко гласање за смјену Сунака, 52 посланика би требала поднијети писма о неповјерењу.

Лабуристи, предвођени Киром Стармером, имају око 20 одсто предности у односу на противнике и значајну шансу да освоје већину на парламентарним изборима, резултати су испитивања јавног мњења.

Више од 2.500 кандидата пријавило се за локалне изборе у Енглеској и Велсу. Локални избори се одржавају и у Лондону гд‌је се лабуристички градоначелник Садик Кан кандидовао за трећи мандат.

Пратите нас и путем Вибера