''Потоп'' премијерове странке

Британци излазе на изборе, предвиђа се историјски пораз Сунакових Конзервативаца

  • 04.07.2024. 07:17

Грађани Велике Британије данас излазе на изборе. Бирачка мјеста у 650 изборних јединица широм Енглеске, Велса, Шкотске и Сјеверне Ирске отварају се у 8 сати по средњоевропском времену.

Премијер Риши Сунак расписао је изборе нешто раније, јер се очекивало да ће бити одржани тек у јесен. Велика Британија је подијељена на 650 области, које се називају изборним јединицама.

Гласачи у свакој од ових изборних јединица бирају по једног посланика за Дом комуна, доњи дом Скупштине Уједињеног Краљевства. Већина кандидата заступа политичку странку, али неки од њих наступају као независни кандидати.

''Сунак ће проћи као Макрон'': Володин објаснио зашто народ гласа против политике власти

''Сунак ће проћи као Макрон'': Володин објаснио зашто народ гласа против политике власти

Према изборном закону, на општим изборима свака особа има један глас. На дан избора, регистровани бирачи у свакој изборној јединици гласају за жељеног кандидата на свом локалном бирачком мјесту, које је отворено између седам и 22 сата по локалном времену.

Пад конзервативаца

Конзервативна странка премијера Сунака доживљава пад популарности у анкетама од 2021. године.

Поједини политичари у странци сматрали су да се ствари неће много поправити и да би жеља бирачког тијела да што прије добије прилику да се изјасни могла да доведе до тога да пораз конзервативаца буде још гори ако се излазак бирача буде више одлагао. То сматра политички уредник Би-Би-Сија Крис Мејсон.

Сунак признао да је постао премијер због грешке

Сунак признао да је постао премијер због грешке

"Другим ријечима, урадите то одмах или можда прођете још горе. Премијер такође може да укаже на то да су макар неки од његових циљева остварени или наизглед на путу да буду остварени. Данашња бројка инфлације може да се представи као успјех. Наравно, она не зависи искључиво од поступака владе. Али владе обично буду окривљене кад се инфлација вине у небеса, тако да може да се очекује да ће преузети дио заслуга кад падне - а јесте опала. А и шира економска слика дјелује мало ведрије", сматра он.

Шта кажу анкете

Према најновијим анкетама, Сунакова Конзервативна странка започиње кампању у дебелом заостатку у односу на главног ривала, Лабуристичку странку. У посљедњих 12 мјесеци лабуристи имају изнад 40 одсто подршке.

Према томе, ово би могли за Британце бити историјски избори с обзиром на то да би Конзервативци могли пасти с власти први пут послије 2010. године.

Што се тиче владавине актуелоног премијера Сунака, обиљежена је честим тензијама, лоше тајмираним одлукама, те покушајима да Конзервативци, у потрази за гласовима, оду још више ка десној страни политичког спектра, иако им то није било претјерано успјешно.

Оно што се десило на терену јесте да Сунакове идеје једноставно нису усклађене с људима у Великој Британији. Покушај да ријеши питање миграција, кључно за велики број људи, са слањем азиланата и миграната у Руанду, већином је дочекано с подсмијехом и означено као неозбиљно. То је требао бити посљедњи трзај Конзервативне странке да остане на власти, али је био потпуни промашај.

''Потоп'' Сунака: Торијевцима пријети катастрофалан пораз

''Потоп'' Сунака: Торијевцима пријети катастрофалан пораз

Међутим, највјероватније се ради о засићености. Ако погледамо у историју британске политике, промјене власти су биле релативно честе. Ријетко који премијер се задржавао нешто дуже на лидерском мјесту, осим Маргарет Тачер или Тонија Блера.

Другим ријечима, људи желе промјену. Конзервативци су им политички досадили, а и чланови ове странке нису урадили довољно да Велика Британија кроз бројне кризе током њихове владавине изађе као јача.

Предизборне анкете сугеришу да ће Лабуристи освојити чак 377 мјеста у парламенту, док ће Конзервативци остати на само 189. Имајући у виду да британски парламент има 650 мјеста, Лабуристи би требали имати апсолутну власт, преноси Кликс.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:15 Серија: Ко те шиша (12+)

    Серија: Ко те шиша (12+)

  • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм