Скандал

Хирург оптужен да је пустио кћерку (13) да пацијенту буши лобању

  • Извор: Телеграф
  • 27.08.2024. 12:35

Скандал потреса Аустрију након оптужби да је познати хирург пустио своју кћерку (13) да пацијенту буши лобању у операционој сали.

Мушкарац (33), који је повријеђен у јануару ове године у несрећи која се догодила у шуми, хеликоптером је пребачен у Универзитетску болницу у Грацу гдје су му констатоване тешке повреде главе.

Пацијенту је била неопходна хитна операција главе, а хирург је, наводно, допустио својој кћерки тинејџерки да пацијенту отвори лобању.

Иако је операција прошла без компликација, младић и даље није способан за рад, а тужилаштво у Грацу покренуло је истрагу против бројних љекара, који су били у операционој сали.

Аустријски медији пишу да се за случај сазнало у априлу, када је у тужилаштво стигла анонимна пријава. Несрећни пацијент је тек у јулу сазнао "да му се радило о глави" и то од полиције.

Хирург и специјалиста који је био у сали у вријеме операције наводно су отпуштени из болнице.

Пацијент је наводно прво сазнао из медија за језив случај, а тек накнадно га је полиција обавијестила да је он "кључни свједок у истрази".

"Ти тамо лежиш, не својом вољом, без свијести си, а они од тебе праве заморче. Не знам како другачије како то да опишем... Ово не смије овако", рекао је Питер Фрајберг, адвокат жртве.

Он је додао да сви, који су били присутни у операционој сали, сносе одговорност, те наводи да болница није контактирала његовог клијента поводом овог инцидента.

"Нису га контактирали, нема објашњења, нема извињења, ничег", рекао је адвокат.

Специјалиста за трауматологију је рекао да "не разумије како би неко могао да дозволи дјетету да изврши операцију" под таквим околностима.

"Операциона сала припада људима који тамо имају посао и никоме другом. Дјетету не треба давати бушилицу и дозволити му да буши кост тешко повријеђене особе", рекао је Манфред Богнер.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: