Skandal

Hirurg optužen da je pustio kćerku (13) da pacijentu buši lobanju

  • Izvor: Telegraf
  • 27.08.2024. 12:35

Skandal potresa Austriju nakon optužbi da je poznati hirurg pustio svoju kćerku (13) da pacijentu buši lobanju u operacionoj sali.

Muškarac (33), koji je povrijeđen u januaru ove godine u nesreći koja se dogodila u šumi, helikopterom je prebačen u Univerzitetsku bolnicu u Gracu gdje su mu konstatovane teške povrede glave.

Pacijentu je bila neophodna hitna operacija glave, a hirurg je, navodno, dopustio svojoj kćerki tinejdžerki da pacijentu otvori lobanju.

Iako je operacija prošla bez komplikacija, mladić i dalje nije sposoban za rad, a tužilaštvo u Gracu pokrenulo je istragu protiv brojnih ljekara, koji su bili u operacionoj sali.

Austrijski mediji pišu da se za slučaj saznalo u aprilu, kada je u tužilaštvo stigla anonimna prijava. Nesrećni pacijent je tek u julu saznao "da mu se radilo o glavi" i to od policije.

Hirurg i specijalista koji je bio u sali u vrijeme operacije navodno su otpušteni iz bolnice.

Pacijent je navodno prvo saznao iz medija za jeziv slučaj, a tek naknadno ga je policija obavijestila da je on "ključni svjedok u istrazi".

"Ti tamo ležiš, ne svojom voljom, bez svijesti si, a oni od tebe prave zamorče. Ne znam kako drugačije kako to da opišem... Ovo ne smije ovako", rekao je Piter Frajberg, advokat žrtve.

On je dodao da svi, koji su bili prisutni u operacionoj sali, snose odgovornost, te navodi da bolnica nije kontaktirala njegovog klijenta povodom ovog incidenta.

"Nisu ga kontaktirali, nema objašnjenja, nema izvinjenja, ničeg", rekao je advokat.

Specijalista za traumatologiju je rekao da "ne razumije kako bi neko mogao da dozvoli djetetu da izvrši operaciju" pod takvim okolnostima.

"Operaciona sala pripada ljudima koji tamo imaju posao i nikome drugom. Djetetu ne treba davati bušilicu i dozvoliti mu da buši kost teško povrijeđene osobe", rekao je Manfred Bogner.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: