Velika akcija članice NATO

Francuska vojska zadužena za odstrel divljih svinja

  • 25.01.2019. 21:50

Francuska vojska obezbijediće logističku podršku lovcima zaduženim za odstrel divljih svinja u pograničnoj zoni sa Belgijom, dok Pariz pokušava da spriječi epidemiju svinjskog gripa, rekao je danas ministar poljoprivrede Didije Gijom.

Francuska je u pripravnosti nakon pojave afričke svinjske gripe od kada je virus registrovan u septembru među divljim svinjama u susjednoj Belgiji. Ova bolest, koja je bezopasna za ljude, često je smrtonosna za svinje. 

Nakon što je virus ovog mjeseca registrovan kod veprova u Belgiji, samo jedan kilometar od Francuske, Pariz je najavio plan za odstrel svih divljih svinja u zoni visokog rizika duž granice i postavio ogradu u dužini od nekoliko desetina kilometara kao mjeru prevencije. 

"Cilj je odstrel divljih svinja i obustava širenja virusa. U tu svrhu biće mobilisani lovci uz logističku podršku vojske", rekao je Gijom. 

On je rekao da je potrebno ubiti oko 600 divljih svinja u tom regionu, za šta je potrebno oko dvije do tri sedmice. 

Vojska će pomoći u postavljanju zamki ili okruženju životinja, rekao je ranije portparol vojske, dodajući da vojnici neće otvarati vatru. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.