Упозорава "Политико"

Финансијски хаос у најави: ЕУ остаје без новца за Украјину брже него што се очекивало?

  • 20.05.2024. 11:29

Европска комисија могла би да остане без новца за Украјину раније него што се очекивало, упозорава "Политико".

Портал подсјећа да је Европска унија у фебруару, након недјеља мукотрпних преговора, донијела одлуку о слању новог пакета помоћи Кијеву од 50 милијарди евра, како би подржали економију земље до 2027. године.

Руси оборили једног од најбољих украјинских пилота!

Руси оборили једног од најбољих украјинских пилота!

Брисел је на пола пута са исплатом половине новца које су чланице опредијелиле до краја ове године Украјини, али док планирано издвајање изгледа довољно за 2024. годину, ЕУ би могла да се суочи са тешкоћама у даљој подршци украјинској економији у годинама које слиједе.

Ово се поготово односи на потенцијални избор Доналда Трампа за предсједника САД у новембру, који би према "Политику" пријетио да погорша ствари.

Недостатак иностране помоћи Кијеву могао би да изазове финансијски хаос када је у питању сукобом разорена економија.

"То ће значити погоршање макроекономске стабилности. Губитак вриједности валуте ће довести до инфлације. А онда улазимо у прилично опасну ситуацију", рекао је Дмитар Богов из Европске банке за обнову и развој.

Украјина у великим мукама: Руси разнијели важно мјесто

Украјина у великим мукама: Руси разнијели важно мјесто

Зато се Брисел сада окреће алтернативним правцима за прикупљање средстава за Украјину без коришћења њеног седмогодишњег буџета, а то захтијева једногласност између 27 земаља ЕУ.

Најочекиванија опција, коју подржавају САД, је да се годишњи профит од руске имовине која је замрзнута на Западу искористи као гаранција за кредит од 50 милијарди евра за Украјину.

Присталице тврде да би овај пут понудио дугорочне гаранције без коришћења новца пореских обвезника у вријеме напрегнутих националних буџета и растућих дугова у Европи, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:25 Ноћни програм

    Ноћни програм