Премијер

Фицо: Словачка неће бити увучена у војне авантуре Запада против Русије

 • 08.06.2024. 10:51

Одлука западних држава да се дозволе напади њиховим оружјем по територији Русије говори о томе да они желе ескалацију сукоба, поручио је данас словачки премијер Роберт Фицо, додајући да његова земља ипак неће бити увучена у војне авантуре Запада.

"Сагласност коју су западне земље дале Украјини да она може да користи западно оружје за нападе по метама на руској територији само је доказ да велике западне демократије не желе мир, већ ескалацију тензија са Русијом, до чега ће обавезно доћи. Као премијер Словачке, нећу увлачити републику у такве војне авантуре", написао је Фицо на Фејсбуку и додао да је потребно подржати оне кандидате за Европски парламент, који ће "подржавати мировне иницијативе, а не наставак рата", те да је стога данас гласао из болнице.


Слично, подсјетимо, говоре и мађарски званичници.

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да би руководство Европске уније могло да заустави сукоб у Украјини за један дан, када би то заиста жељело, али да оно, заправо, жели директан сукоб с Русијом, те стога и иде ка томе. 

Орбан: Руководство ЕУ жели директан сукоб с Русијом и иду ка томе!

Орбан: Руководство ЕУ жели директан сукоб с Русијом и иду ка томе!

И он је, баш као и Фицо, поручио да Мађарска не жели да учествује у војним акцијама НАТО-а ван граница Алијансе, те да не жели да учествује у сукобу са Русијом, због чега се, како је објаснио, разматра и повлачење из НАТО мисија.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  '''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Филм (Р)

  ' ''Филм (Р)

 • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

  Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.