"Могу да зауставе сукоб за 24 часа"

Орбан: Руководство ЕУ жели директан сукоб с Русијом и иду ка томе!

  • 08.06.2024. 09:33

Руководство Европске уније могло би да заустави сукоб у Украјини за један дан да то жели, али они желе директан сукоб с Русијом и иду ка томе, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан за телевизију ТВ2.

"Да европски лидери сада желе мир, прекид ватре на фронту би се догодио у року од 24 сата. Требало би само да кажу: ′Драги Украјинци, прекид ватре је неопходан, треба се зауставити, нећемо давати више оружја и новца док не дође до прекида ватре и мировних преговора.′ Доналд Трамп то може да среди за један дан", прокоментарисао је Орбан.

Орбан: Брисел и Трамп могу да окончају украјински сукоб за 24 часа

Орбан: Брисел и Трамп могу да окончају украјински сукоб за 24 часа

Према његовим ријечима, уколико западне земље наставе да шаљу оружје све већег домета у Украјину истим темпом као до сада, "ускоро ћемо се приближити коначној и посљедњој станици, када ће се западноевропске или америчке трупе наћи у Украјини".

"У овом тренутку се налазимо на неколико центиметара од директног сукоба", упозорио је мађарски премијер, те истакао: "лидери ЕУ то и желе". 

"Морамо да се боримо да Мађарска, по својој жељи, остане ван свих акција које желе да спроводе ван територије Мађарске и против других држава", објаснио је, додајући да ће управо о томе сљедеће недјеље у Будимпешти разговарати с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Орбан: Европа у средњој фази припреме за рат са Русијом

Орбан: Европа у средњој фази припреме за рат са Русијом

За то ће бити потребно показати снагу, јер, како је рекао, мађарске власти у 20. вијеку такође нису жељеле да учествују у два свјетска рата, али су у њих биле увучене, јер нису могле да се одупру.

НАТО није настао како би се водиле војне операције ван граница Алијансе, "то је строго забрањено, он је одбрамбена алијанса", подсјетио је Орбан, преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера