Premijer

Fico: Slovačka neće biti uvučena u vojne avanture Zapada protiv Rusije

  • 08.06.2024. 10:51

Odluka zapadnih država da se dozvole napadi njihovim oružjem po teritoriji Rusije govori o tome da oni žele eskalaciju sukoba, poručio je danas slovački premijer Robert Fico, dodajući da njegova zemlja ipak neće biti uvučena u vojne avanture Zapada.

"Saglasnost koju su zapadne zemlje dale Ukrajini da ona može da koristi zapadno oružje za napade po metama na ruskoj teritoriji samo je dokaz da velike zapadne demokratije ne žele mir, već eskalaciju tenzija sa Rusijom, do čega će obavezno doći. Kao premijer Slovačke, neću uvlačiti republiku u takve vojne avanture", napisao je Fico na Fejsbuku i dodao da je potrebno podržati one kandidate za Еvropski parlament, koji će "podržavati mirovne inicijative, a ne nastavak rata", te da je stoga danas glasao iz bolnice.


Slično, podsjetimo, govore i mađarski zvaničnici.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da bi rukovodstvo Еvropske unije moglo da zaustavi sukob u Ukrajini za jedan dan, kada bi to zaista željelo, ali da ono, zapravo, želi direktan sukob s Rusijom, te stoga i ide ka tome. 

Orban: Rukovodstvo ЕU želi direktan sukob s Rusijom i idu ka tome!

Orban: Rukovodstvo ЕU želi direktan sukob s Rusijom i idu ka tome!

I on je, baš kao i Fico, poručio da Mađarska ne želi da učestvuje u vojnim akcijama NATO-a van granica Alijanse, te da ne želi da učestvuje u sukobu sa Rusijom, zbog čega se, kako je objasnio, razmatra i povlačenje iz NATO misija.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.