Пријетили смрћу државним званичницима

Европа кључа: Рације широм Њемачке због групе "Грађани рајха"

  • 24.11.2023. 07:52

Њемачке власти покренуле су рације широм осам савезних држава против групе "Грађани рајха". Крајње десничарски ревизионистички покрет, који одбацује легитимитет њемачке владе, под истрагом је након што је наводно пријетио смрћу државним званичницима.

Позивајући се на тужилаштво и полицију, "Билд" је јавио да је чак 280 полицајаца мобилисано да спроведу рације, током којих су заплијенили рачунаре, лаптопове, паметне телефоне и уређаје за складиштење података. 

Почело примирје Израела и Хамаса

Почело примирје Израела и Хамаса

Око 20 људи је оптужено за стварање криминалне организације и покушај блокирања или ометања комуникационих канала њемачких власти, "са циљем да дестабилизују Савезну Републику Њемачку и државне институције".

Наводи се да су оптужени били повезани бројним Телеграм каналима које су власти пратиле од 2021. године, преко којих су осумњичени ширили своје идеје и "теорије завјере" типичне за "Грађане рајха".  

Канали су такође нудили помоћ "жртвама државних акција" и жалили се у њихово име њемачким властима, оптужујући државу за кршење људских права и ратне злочине. У неким од порука, "Грађани рајха" су наводно чак и пријетили владиним званичницима. 

Хаос у Даблину након напада ножем: Избили протести, повријеђени полицајци, запаљен аутобус

Хаос у Даблину након напада ножем: Избили протести, повријеђени полицајци, запаљен аутобус

Њемачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер рекла је прошле године да се процјењује да у Грађанима рајха има "око 23.000 екстремних десничара". 

Група је основана 1985. године и вјерује да је њемачка влада послије Другог свјетског рата нелегитимна. Признају само Вајмарски устав из 1919. као и њемачке границе током периода Другог рајха, познатог као Њемачко царство. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)