Prijetili smrću državnim zvaničnicima

Еvropa ključa: Racije širom Njemačke zbog grupe "Građani rajha"

  • 24.11.2023. 07:52

Njemačke vlasti pokrenule su racije širom osam saveznih država protiv grupe "Građani rajha". Krajnje desničarski revizionistički pokret, koji odbacuje legitimitet njemačke vlade, pod istragom je nakon što je navodno prijetio smrću državnim zvaničnicima.

Pozivajući se na tužilaštvo i policiju, "Bild" je javio da je čak 280 policajaca mobilisano da sprovedu racije, tokom kojih su zaplijenili računare, laptopove, pametne telefone i uređaje za skladištenje podataka. 

Počelo primirje Izraela i Hamasa

Počelo primirje Izraela i Hamasa

Oko 20 ljudi je optuženo za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj blokiranja ili ometanja komunikacionih kanala njemačkih vlasti, "sa ciljem da destabilizuju Saveznu Republiku Njemačku i državne institucije".

Navodi se da su optuženi bili povezani brojnim Telegram kanalima koje su vlasti pratile od 2021. godine, preko kojih su osumnjičeni širili svoje ideje i "teorije zavjere" tipične za "Građane rajha".  

Kanali su takođe nudili pomoć "žrtvama državnih akcija" i žalili se u njihovo ime njemačkim vlastima, optužujući državu za kršenje ljudskih prava i ratne zločine. U nekim od poruka, "Građani rajha" su navodno čak i prijetili vladinim zvaničnicima. 

Haos u Dablinu nakon napada nožem: Izbili protesti, povrijeđeni policajci, zapaljen autobus

Haos u Dablinu nakon napada nožem: Izbili protesti, povrijeđeni policajci, zapaljen autobus

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer rekla je prošle godine da se procjenjuje da u Građanima rajha ima "oko 23.000 ekstremnih desničara". 

Grupa je osnovana 1985. godine i vjeruje da je njemačka vlada poslije Drugog svjetskog rata nelegitimna. Priznaju samo Vajmarski ustav iz 1919. kao i njemačke granice tokom perioda Drugog rajha, poznatog kao Njemačko carstvo. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.