Турска

Ердоган позива на савез исламских земаља против Израела

  • Извор: СРНА
  • 07.09.2024. 19:29

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да исламске земље треба да формирају савез против, како је навео, "растуће пријетње експанзионизма" из Израела.

"Једини корак који ће зауставити израелску ароганцију, израелски бандитизам и израелски државни тероризам је савез исламских земаља", рекао је Ердоган на догађају удружења исламских школа у близини Истанбула.

Он је рекао да је циљ недавних корака које је Турска предузела да побољша везе са Египтом и Сиријом "формирање линије солидарности против растуће пријетње експанзионизма", за који је рекао да пријети и Либану и Сирији.

Бора Чорба сахрањен уз легендарну пјесму

Бора Чорба сахрањен уз легендарну пјесму

Ердоган је ове седмице угостио египатског предсједника Абдела Фатаха ал-Сисија у Анкари и они су разговарали о сукобу у Гази и начинима даљег побољшања својих давно замрзнутих веза током прве такве предсједничке посјете у посљедњих 12 година.

Ердоган је у јулу рекао да ће Турска упутити позив сиријском председнику Башару ал Асаду "у било ком тренутку" за могуће разговоре о обнављању односа између два сусједа, који су прекинули везе 2011. након избијања грађанског рата у Сирији.

Ердоганова иницијатива услиједила након што су израелски војници убили Ајсенур Езги Ејги (26), америчко-турску држављанку, током протеста на Западној обали. 

Пратите нас и путем Вибера