Turska

Еrdogan poziva na savez islamskih zemalja protiv Izraela

  • Izvor: SRNA
  • 07.09.2024. 19:29

Turski predsjednik Redžep Tajip Еrdogan rekao je da islamske zemlje treba da formiraju savez protiv, kako je naveo, "rastuće prijetnje ekspanzionizma" iz Izraela.

"Jedini korak koji će zaustaviti izraelsku aroganciju, izraelski banditizam i izraelski državni terorizam je savez islamskih zemalja", rekao je Еrdogan na događaju udruženja islamskih škola u blizini Istanbula.

On je rekao da je cilj nedavnih koraka koje je Turska preduzela da poboljša veze sa Еgiptom i Sirijom "formiranje linije solidarnosti protiv rastuće prijetnje ekspanzionizma", za koji je rekao da prijeti i Libanu i Siriji.

Bora Čorba sahranjen uz legendarnu pjesmu

Bora Čorba sahranjen uz legendarnu pjesmu

Еrdogan je ove sedmice ugostio egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija u Ankari i oni su razgovarali o sukobu u Gazi i načinima daljeg poboljšanja svojih davno zamrznutih veza tokom prve takve predsjedničke posjete u posljednjih 12 godina.

Еrdogan je u julu rekao da će Turska uputiti poziv sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu "u bilo kom trenutku" za moguće razgovore o obnavljanju odnosa između dva susjeda, koji su prekinuli veze 2011. nakon izbijanja građanskog rata u Siriji.

Еrdoganova inicijativa uslijedila nakon što su izraelski vojnici ubili Ajsenur Еzgi Еjgi (26), američko-tursku državljanku, tokom protesta na Zapadnoj obali. 

Pratite nas i putem Vibera