Познати амерички економиста

Џефри Сакс критикује Америку: Деценијама нисте озбиљно схватали Русију

  • Извор: Спутник Србија
  • 09.10.2024. 10:15

Сједињене Америчке Државе деценијама нису озбиљно схватале легитимне безбједносне интересе Русије, али сада стране треба да обнове контролу над нуклеарним наоружањем, изјавио је познати амерички економиста и професор универзитету у Колумбији Џефри Сакс.

- Током протеклих тридесет година, САД нису озбиљно схватале легитимне безбједносне интересе Русије. САД и Русија треба да обнове контролу над нуклеарним наоружањем на основу узајамног поштовања, безбједности и нуклеарног разоружања - рекао је он за Спутњик.

Према ријечима професора, ако америчке власти отворено објаве да ће зауставити даље покушаје проширења НАТО-а на Украјину и Грузију, то би могло да помогне у смањењу нивоа напетости у односима са Москвом.

Како је примијетио Сакс, Вашингтон такође мора да изјави да ће подржати колективну безбједност Украјине, Русије и других земаља на принципима Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) и Повеље Уједињених нација.

Он је такође оцијенио да је амерички лидер Џозеф Бајден изгубио потпуну контролу над управљањем државом због погоршаног менталног здравља, као и статуса одлазећег предсједника.

Према ријечима експерта, Сједињене Америчке Државе се услед тога налазе у стању "опасног слома" у управљању земљом, а они које у Вашингтону сматрају савезницима покушавају да то искористе.

Он је указао на Владимира Зеленског и израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа, а навео је и примјер Велике Британије, Пољске и балтичких земаља, које увлаче САД у непромишљене акције које пријете трећим свјетским ратом.

Како је објаснио, САД подржавају акције Израела на Блиском истоку и настављају да воде политику у Украјини која исцрпљује земљу и истовремено пријети да изазове још већу ескалацију.

Економиста је напоменуо да сматра да је мало вјероватно да ће Бајден моћи да врати САД на "добар правац" током преосталог мандата који му истиче. Према његовим речима, такође нема гаранције да ће се ситуација поправити доласком нове предсједничке администрације.

- Надам се да ће сљедећа влада бити разумна, јер нам је потребна потпуно нова спољна политика заснована на преговорима, међусобном поштовању са другим великим силама и миру. Не дјелује да у врху САД тренутно нема много разумних људи - оцијенио је професор.

Говорећи о Блиском истоку, рекао је да је начин за рјешавање кризе очигледан, али да га и даље блокира моћан израелски лоби у Америци.

Према мишљењу Сакса, мир на Блиском истоку ће бити могућ ако САД престану да блокирају чланство Палестине у УН и почну да сарађују са другим сталним чланицама Савјета безбједности, укључујући Русију, на спровођењу рјешења за палестинско-израелски сукоб.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:55 Наша Српска (Р)

    ''Наша Српска (Р)

  • 13:20 Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.