Poznati američki ekonomista

Džefri Saks kritikuje Ameriku: Decenijama niste ozbiljno shvatali Rusiju

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 09.10.2024. 10:15

Sjedinjene Američke Države decenijama nisu ozbiljno shvatale legitimne bezbjednosne interese Rusije, ali sada strane treba da obnove kontrolu nad nuklearnim naoružanjem, izjavio je poznati američki ekonomista i profesor univerzitetu u Kolumbiji Džefri Saks.

- Tokom proteklih trideset godina, SAD nisu ozbiljno shvatale legitimne bezbjednosne interese Rusije. SAD i Rusija treba da obnove kontrolu nad nuklearnim naoružanjem na osnovu uzajamnog poštovanja, bezbjednosti i nuklearnog razoružanja - rekao je on za Sputnjik.

Prema riječima profesora, ako američke vlasti otvoreno objave da će zaustaviti dalje pokušaje proširenja NATO-a na Ukrajinu i Gruziju, to bi moglo da pomogne u smanjenju nivoa napetosti u odnosima sa Moskvom.

Kako je primijetio Saks, Vašington takođe mora da izjavi da će podržati kolektivnu bezbjednost Ukrajine, Rusije i drugih zemalja na principima Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OЕBS) i Povelje Ujedinjenih nacija.

On je takođe ocijenio da je američki lider Džozef Bajden izgubio potpunu kontrolu nad upravljanjem državom zbog pogoršanog mentalnog zdravlja, kao i statusa odlazećeg predsjednika.

Prema riječima eksperta, Sjedinjene Američke Države se usled toga nalaze u stanju "opasnog sloma" u upravljanju zemljom, a oni koje u Vašingtonu smatraju saveznicima pokušavaju da to iskoriste.

On je ukazao na Vladimira Zelenskog i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, a naveo je i primjer Velike Britanije, Poljske i baltičkih zemalja, koje uvlače SAD u nepromišljene akcije koje prijete trećim svjetskim ratom.

Kako je objasnio, SAD podržavaju akcije Izraela na Bliskom istoku i nastavljaju da vode politiku u Ukrajini koja iscrpljuje zemlju i istovremeno prijeti da izazove još veću eskalaciju.

Еkonomista je napomenuo da smatra da je malo vjerovatno da će Bajden moći da vrati SAD na "dobar pravac" tokom preostalog mandata koji mu ističe. Prema njegovim rečima, takođe nema garancije da će se situacija popraviti dolaskom nove predsjedničke administracije.

- Nadam se da će sljedeća vlada biti razumna, jer nam je potrebna potpuno nova spoljna politika zasnovana na pregovorima, međusobnom poštovanju sa drugim velikim silama i miru. Ne djeluje da u vrhu SAD trenutno nema mnogo razumnih ljudi - ocijenio je profesor.

Govoreći o Bliskom istoku, rekao je da je način za rješavanje krize očigledan, ali da ga i dalje blokira moćan izraelski lobi u Americi.

Prema mišljenju Saksa, mir na Bliskom istoku će biti moguć ako SAD prestanu da blokiraju članstvo Palestine u UN i počnu da sarađuju sa drugim stalnim članicama Savjeta bezbjednosti, uključujući Rusiju, na sprovođenju rješenja za palestinsko-izraelski sukob.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 12:30 Serija: Red Rok (12+) (R)

    ' 'Serija: Red Rok (12+) (R)

  • 12:55 Naša Srpska (R)

    ''Naša Srpska (R)

  • 13:20 Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.